Rehabilitering etter hjerneslag med en
VELA-stol

For over ti år siden fikk Conny et hjerneslag som gjorde at hun ble delvis lam. For ti år siden fikk hun også en stol fra VELA, men etter hvert forsvant kreftene hennes mer og mer, noe som gjorde at hun ikke hadde krefter til å kunne endre høyden på stolen.

case hero conny

Hverdagsproblemer

Conny tilpasset seg og fant alternative måter å løse hverdagens problemer på – og hun fikk det til å fungere. Men også da var det ikke alltid like enkelt. Så Conny valgte til slutt å be om hjelp i forhold til problemstillingene hun hadde.

Det skulle vise seg at en ny stol enkelt kunne forandre Connys liv til det bedre.

Stol til køkken med hjul Case Conny 1 1

Selvstendigheten forsvant med hjerneslaget

Før Conny fikk sin nye stol fra VELA, sa hun: 

Jeg klarer mindre nå og energinivået mitt er også lavere, så jeg lager for eksempel ikke varm mat lenger. Jeg klarer heller ikke gjøre det samme som jeg gjorde før på et kjøkken. Nå er det kald mat, som for eksempel rugbrødsmørbrød.

Conny har drevet et lite overnattingssted og har i mange år levd av å betjene andre. Derfor insisterte hun på å gjøre alt selv, til tross for følgene av hjerneslaget sitt.

Av den grunn var det et stort nederlag å se styrken og den selvstendige matlagingen forsvinne.

Stol med sædeløft Case Conny 1 1 2

Økt bevegelighet som rehabilitering etter hjerneslag

Så snart Conny fikk den nye VELA-stolen og satte seg ned, kjente hun umiddelbart den store forskjellen. Takket være stolens brede hjul kunne Conny plutselig kjøre over flisene på kjøkkenet igjen – uten at hjulene satte seg fast i skjøtene.

Et viktig element i en god rehabilitering etter et hjerneslag er å kunne bevege seg rundt i eget hjem og gjøre forskjellige ting – og dette har hatt flere fordeler for Conny etter at hun fikk en ny stol.

Hun bruker kroppen mer fordi hun nå kan komme seg rundt ved å «gå» stolen fremover.

Se hvordan en VELA-stol kan hjelpe deg i hjemmet.

Overblikk

Connys krefter sviktet, men stolen tok over

Over tid var kreftene blitt så redusert at Conny ikke lenger kunne endre høyden på stolen selv. Det gjorde at hun ikke kunne se ned i grytene når hun lagde mat, så hun måtte prøve noe annet.

Løsningen på problemet var at hun plasserte gryten på gulvet mellom føttene når sausen skulle kokes.

Hun brant seg ofte når hun skulle flytte den varme kjelen mellom komfyren og gulvet. Derfor var det ikke en god løsning på problemet.

Den nye stolen var derimot alt Conny drømte om – og mer. Denne stolen har elektrisk høydejustering, slik at den kan heves og senkes bare ved å trykke på en knapp.

Nå kan Conny se ned i grytene igjen, og det er slutt på å brenne seg og å bare spise kald mat.

Før brukte hun all sin energi på å lage maten, slik at hun var helt utslitt når maten skulle spises. Nå har energien kommet tilbake, og nå kan Conny både lage maten og nyte den etterpå.

En hjerneslag-rehabilitering krever de rette hjelpemidlene

Den elektriske heve- og senkefunksjonen og de brede hjulene har gitt Conny tilbake mye av selvstendigheten og egenverdet. Slagrehabilitering krever aktivitet, og det får hun nå.

Connys stol er laget for å passe til akkurat hennes behov. Det betyr at alle justeringsspaker er plassert på hennes friske side, slik at hun kan betjene dem uten problemer.

Dermed er det også enkelt for Conny å stille inn stolen i riktig høyde, for nå gjøres det med et enkelt knappetrykk.

Conny fikk gnisten tilbake

Funksjonssvikt etter et hjerneslag kan forverres gradvis. Derfor er det ikke alltid man oppdager at man blir dårligere eller at det kommer nye utfordringer.

Som et eksempel, justerte Conny ganske enkelt sin egen hverdag gradvis til det punktet hvor hun faktisk ikke klarte å gjøre så mye på egenhånd lenger.

Da hun først prøvde den elektriske høydejusteringen på den nye stolen sin, fikk hun gnisten tilbake. Nå kan hun igjen nå de øverste skapene, nå øverste hylle i kjøleskapet, og hun kan se ned i grytene når hun lager mat – uten å brenne seg.

Hun kan til og med nå de nedre skapene og gå rundt med stolen. Alt det har gitt henne tilbake livsgleden.

Hvor skal du bruke stolen?

VELA-historier

case lilly 1 1 2

Lillys historie

Nå liker jeg å lage mat i flere dager av gangen, og det er en stor forskjell at jeg kan skrelle potetene selv. Godt kosthold betyr mye for et godt liv med leddgikt – og det gir jo mer appetitt enn å bestille mat.
Les hele historien
charlotte fortaelling 1

Charlottes historie

Jeg sitter veldig godt i stolen. Ryggstøtten gir god støtte – både på kjøkkenet og når jeg sitter ved spisebordet og spiser eller bruker iPaden min. Det gir også god støtte når jeg vil hvile ryggen og lene meg litt tilbake.
Les hele historien
Case Alison 1 1 2

Alisons historie

Jeg har mer energi på jobben og kan delta mer i husarbeidet hjemme, takket være støtten og hjelpen jeg får fra min nye stol. Jeg får også veldig sjelden leggkramper nå, noe som er utrolig.
Les hele historien
case aileen blinde 2 1 1

Aileens historie

Denne stolen er fantastisk. Jeg føler meg så trygg i den, og det er en glede å kunne bevege seg fra rom til rom uten noen problemer. Det er også en fordel at jeg får trent bena mens jeg går stolen fremover.
Les hele historien
Case kenneth 1 1

Kenneths historie

Før kunne jeg ikke bidra med matlaging og stå opp, spesielt ved komfyren. Jeg skulle gjerne hatt noe å holde fast i, for man vet aldri når man kan falle. Jeg lager mat og rører i gryter nå som jeg har mulighet til å ha begge hendene fri.
Les hele historien
Patrick ny 11

Patricks historie

Jeg klarer ikke å reise meg opp og snakke med noen i mer enn noen få minutter. Hvis du ikke selv har opplevd utfordringer med balanse, er det veldig vanskelig å forstå hvor mye det tar av hverdagen.
Les hele historien
VELA stol til fallforebygging

Kaj Hennings historie

Siden jeg fikk en VELA-stol, har jeg blitt mer aktiv i dagliglivet og mindre redd for å falle. VELA-stolen har gitt meg større frihet i mitt eget hjem og styrket min tillit til å utføre daglige gjøremål.
Les hele historien

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi fokuserer på deg og dine behov og hvordan du kan få mest mulig ut av din VELA-stol – sammen finner vi den beste løsningen.

Vi snakker av erfaring

Dette innholdet bygger på mer enn 50 års utvikling og erfaring med VELA-stoler, med over 500.000 solgte stoler på verdensbasis. Denne siden er utarbeidet i samarbeid med forfatteren.