Hjelpemiddel for MS: Patricks historie

Patrick er diagnostisert med multippel sklerose. For ham betyr dette blant annet at han ikke kan gå uten støtte, og at han til daglig har stor risiko for å falle på grunn av nedsatt balanse. 

Case patrick frit skyg 1 1

Nedsatt balanse byr på utfordringer

Patrick kjøpte en vanlig krakk med hjul for å se om den kunne hjelpe ham i hverdagen. Men den gjorde ikke livet lettere for ham, siden føttene hans ofte støtet mot krakkens ramme.

Først da Patrick fikk presentert en VELA-stol, klarte han å leve et liv med multippel sklerose med langt færre utfordringer.

Jeg klarer ikke å reise meg opp og snakke med noen i mer enn noen få minutter. Hvis du ikke selv har opplevd utfordringer med balanse, er det veldig vanskelig å forstå hvor mye det tar av hverdagen.

Slik forteller Patrick om livet sitt med multippel sklerose og problemene som følger med diagnosen for ham. 

Plutselig har han ikke mer energi. Han kan stå nede på vaskerommet sitt og brette klær og stryke, og ut av det blå faller energinivået hans. Dette betyr at han må lene seg mot bordet eller raskt ta tak i noe for å unngå å falle.

case patrick 1 1 1

Sklerose og kjøkken var ingen god kombinasjon

Patrick elsker å lage mat til familien sin, men multippel sklerose har også gitt ham utfordringer her. Det er nødvendig å kunne rekke ting i skapene i alle mulige høyder når han skal lage mat selv. Dette viste seg å være en utfordring for ham fordi hans reduserte balanse resulterte i hyppige fall.

Krakken jeg kjøpte hadde vært super hvis jeg hadde gode magemuskler og to fungerende ben

Men med nedsatt balanse og sviktende ben var han nødt til å slutte med aktivitetene på kjøkkenet – helt til den dagen da han ble introdusert for en VELA-stol, som kunne kombinere multippel sklerose med trygt kjøkkenarbeid. 

Hjelpemidler for multippel sklerose gjorde en forskjell

Da Patrick fikk en stol fra VELA, ble hverdagen hans en helt annen. Han kunne nå bruke energien sin helt annerledes og slippe å bekymre seg for nedsatt balanse. Patrick nevner noen helt sentrale funksjoner ved VELA-stolen som var avgjørende for ham.  

patrick-thumb-billede-v2

Sentralbrems er et stort pluss

Noe av det viktigste i Patricks hverdag er at stolen har en solid sentralbrems. Siden balansen plutselig kan svikte, er det et stort pluss for han å vite at stolen ikke ruller bort under han.

I tillegg trekker han frem stolens store gummihjul som en like stor fordel. Hjemme hos Patrick har de fliser på kjøkkenet, hvor hjulene på den gamle krakken satte seg fast i skjøtene – det gjør ikke VELA-stolens hjul.

Høydejustering er avgjørende

Stolens høydejustering og den sikre bremsen gjør at han kan nå skap i forskjellige høyder på kjøkkenet igjen. VELA-stolen har kort fortalt endret Patricks evner og energinivå på kjøkkenet fra null til det høyeste nivået igjen.

Høydejustering gjør det mulig for meg å heve stolen slik at jeg kan føre en samtale i øyehøyde med andre. Samtidig kan jeg senke stolen lavt nok til at jeg kan sette meg ned ved spisebordet med familien min – høydejusteringen er uunnværlig!

Hjelp fra armlener

En VELA-stol har armlener som gir Patrick støtte og hindrer ham i å falle av stolen. I tillegg nevner han andre funksjoner som er fine å ha. Et eksempel er den justerbare ryggstøtten og muligheten til å kunne endre vinkelen på setet.

Hjelpemidler for mennesker med multippel sklerose kan utgjøre en stor forskjell, og Patrick er et strålende eksempel på det.

Patricks hverdag har blitt enklere med en stol fra VELA

Patrick kan igjen lage mat på kjøkkenet uten å bekymre seg for et energinivå som plutselig kan falle drastisk. Han er spesielt begeistret for at han nå kan være i øyehøyde med personen han snakker med.

Han kan nå gjenoppta lidenskapen for matlaging og senke stolen slik at den passer som en vanlig spisebordsstol. Nå kan han faktisk både lage mat og spise måltidet sammen med familien etterpå, samtidig som han fortsatt har energi til resten av dagen.

Hvor skal du bruke stolen?

VELA-historier – livet med sklerose

Case Alison 1 1 2

På jobb med Alison

Jeg har mer energi på jobben og kan delta mer i husarbeidet hjemme, takket være støtten og hjelpen jeg får fra min nye stol. Jeg får også veldig sjelden leggkramper nå, noe som er utrolig.
Les hele historien
Case kenneth 2 1 1

Kenneths historie

Før kunne jeg ikke bidra med matlaging og stå opp, spesielt ved komfyren. Jeg skulle gjerne hatt noe å holde fast i, for man vet aldri når man kan falle. Jeg lager mat og rører i gryter nå som jeg har mulighet til å ha begge hendene fri.
Les hele historien

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi fokuserer på deg og dine behov og hvordan du kan få mest mulig ut av din VELA-stol – sammen finner vi den beste løsningen.

Vi snakker av erfaring

Dette innholdet bygger på mer enn 50 års utvikling og erfaring med VELA-stoler, med over 500.000 solgte stoler på verdensbasis. Denne siden er utarbeidet i samarbeid med forfatteren.