Guide til tilbehør til VELA-stoler
- 19. januar 2024
- Lestid: 28 min.
Indholdsfortegnelse
Hva er en VELA-stol?
Mange sykdommer, forbigående eller kroniske, kan føre til ulike funksjonsnedsettelser som varierer fra sykdom til sykdom, men også fra person til person. VELA har mange varianter av stoler designet for å imøtekomme nedsatt funksjonsevne.
Alle stolmodeller støtter og øker brukerens aktivitetsnivå og selvstendighet i forhold til å utføre aktiviteter hjemme og på arbeidsplassen.
Muligheter for tilbehør
Ulike typer funksjonsnedsettelser krever ulike produktløsninger for å gi best mulig støtte for brukeren. Dette øker dermed brukeres muligheter til å utføre hverdagslige aktiviteter. På denne måten får brukeren benyttet sin arbeids-/ståstøttestol optimalt i forbindelse med gjennomføring av aktiviteter, og oppnår dermed en høyere grad av selvstendighet.
Standardtilbehør som egner seg for gjenbuk
Tilbehør til VELA-stoler er i hovedsak lagerførte standardprodukter. Dette betyr at tilbehøret kan gjenbrukes på andre stoler, samt at stoler med tilbehør stort
sett har samme leveringstid som stoler uten tilbehør. Vi lager også stoler med individuelle tilpasninger til den enkelte bruker, som for eksempel utskjæring i
setet. Her må lengre leveringstid påberegnes.
Veiledning og mer informasjon
Ikke alle typer tilbehør nevnes på de følgende sidene. En oversikt over tilbehøret for spesifikke stolmodeller kan sees her under den aktuelle modellen. VELAs konsulenter tar gjerne med demoutstyr og veileder gjerne om riktig tilbehør i forhold til brukerens situsjon og vår kundeservice sitter klar ved telefonen.
Guide for tilbehør ved funksjonsnedsettelser
Amputasjon
Amputasjon kan gi funksjonsnedsettelser av varierende grad, men resultatet er ofte at brukeren trenger støtte og avlastning ved utførelse av arbeidsoppgaver.
For mennesker med amputasjoner kan en sittestilling gi bedre muligheter for å utføre aktiviteter sammenlignet med en stående stilling, da dette kan spare energi og krefter. En arbeidsstol er derfor hensiktsmessig i forhold til amputasjon, siden brukeren kan sitte med god støtte og utføre ulike aktiviteter.
Diagnoser forbundet med denne typen funksjonsnedsettelse: Apopleksi, cerebral parese, infeksjon i nervesystemet, Parkinsons sykdom og multippel sklerose.
Oppdag vårt utvalg av hjelpemidler til benamputasjon for å gjøre hverdagen lettere.
Elektrisk høydejustering
Elektrisk høydejustering hjelper brukeren med å komme seg opp i stående stilling, til å gå inn og ut av stolen og til å oppnå trygg forflytning til/fra seng eller annen stol. Elektrisk høydejustering kompenserer for bruk av kraft, som f.eks. ved endring av sittehøyde ved ulike aktiviteter.
Artrodese-sete
Artrodese-sete gir mulighet for å vinkle høyre og venstre side av setefronten annerledes. Ved for eksempel amputasjon av lårben, kan det ene benet behøve en mer åpen hoftevinkel enn det andre.
Amputasjonsstøtte
Amputasjonsstøtte via forlengelse av setet kan hjelpe med full støtte og avlastning av amputerte ben i sittende stilling. Den kan justeres og monteres/demonteres etter brukerens behov.
Seteutformingen
Seteutformingen kan tilpasses den enkelte bruker, hvor for eksempel et asymmetrisk sete i noen tilfeller kan være en mulighet til å gi støtte og lindring for det amputerte benet.
Armlensputer
Armlensputer i ulike lengder og for eksempel ekstra myke materialer, kan avlaste i sittestilling og lette forflytning til f.eks. seng eller annen stol.
Betjening av funksjonsgrep
Betjening av funksjonsgrep kan plasseres på høyre eller venstre side, for eksempel ved amputering av underarm. Håndbremsen kan flyttes fra den ene siden til den andre uten bruk av verktøy.
Lammelse
Lammelse fører til at bevegelighet og funksjonsnivå reduseres og selvstendig gjennomføring av hverdagsaktiviteter blir vanskeligere.
En arbeidsstol gir trygghet og stabilitet, slik at brukeren kan utføre aktiviteter i sittende stilling i stedet for å gjøre dem stående. De lettgående hjulene gir mulighet for sittende mobilisering, da brukeren har mulighet til å
gå eller skyve stolen rundt i boligen.
Diagnoser forbundet med denne typen funksjonsnedsettelse: Apopleksi, cerebral parese, infeksjon i nervesystemet, parkinsons sykdom og multippel sklerose.
Vi har skrevet mer om hvordan en VELA-stol utgjør en forskjell i rehabilitering ved lammelse, samt hjelpemidler til halvsidig lammelse her.
Sete og ryggstøtte
Sete og ryggstøtte kan fås i ulike former som f.eks. med støttende kroppsstøtter eller lårstøtter. Ulike typer skum og snitt kan være en løsning for å støtte brukerens balanse og å oppnå optimal støtte og komfort. Et setetrekk beskytter mot fuktighet og søl som f.eks. ved inkontinens, og kan vaskes ved 60 grader.
Sidemontert benstøtte
Sidemontert benstøtte kan være en fordel ved f.eks. hemiparese da den støtter fot og ben på den lammede siden for en optimal sittestilling. Den gir også trygghet når du beveger deg rundt mens du sitter i stolen.
Skålformet hemi-armlen
Skålformet hemi-armlene støtter den lammede armen/hånden og sørger for at den ikke faller til siden. Det er også mulighet for vinkling av armlenet, f.eks. inn foran kroppen, ved behov.
Kroppsstøtter
Kroppsstøtter gir støtte i tilfelle overkroppen faller ned, som f.eks. på grunn av tretthet i løpet av dagen.
Elektriske funksjoner
Elektriske funksjoner på f.eks. brems og høydejustering kan være en mulighet ved ulike typer lammelser, siden funksjonene aktiveres ved en lett berøring av bryteren, som kan plasseres der det er mest praktisk for brukeren.
Betjening av funksjonsgrep
Betjening av funksjonsgrep kan f.eks. ved hemiparese plasseres på høyre eller venstre side. Håndbrems kan flyttes fra den ene siden til den andre uten bruk av verktøy.
Luftveisutfordringer
Når man har luftveisutfordringer er det utfordrende å utføre hverdagsaktiviteter uten å bli utslitt. En arbeids-/ståstøttestol kompenserer ved å gi best mulig støtte for aktiviteter, slik at man bruker minst mulig energi og krefter.
Luftveisutfordringer medfører ofte nedsatt balanse og svimmelhet. Derfor er det essensielt å ha en stabil stol som kan bremses for å kunne utføre daglige aktiviteter. Et ryggstøtte og mulighet for vinkling av ryggen gjør det
mulig for brukeren å lene overkroppen bakover og på den måten åpne opp for luftveiene.
Diagnoser forbundet med denne typen funksjonsnedsettelse: Cystisk fibrose, KOLS, lungesykdommer og hjertesykdommer.
Elektrisk høydejustering
Elektrisk høydejustering hjelper brukeren med å komme seg opp i stående stilling, til å gå inn og ut av stolen og til å oppnå trygg forflytning til/fra seng eller annen stol. Elektrisk høydejustering kompenserer også for bruk av krefter ved f.eks. endring av sittehøyde til forskellige aktiviteter.
Oppfellbar fotbøyle
Oppfellbar fotbøyle gir støtte under bena og god bakkekontakt ved aktiviteter som foregår høyt oppe.
Ryggstøtte med korsryggpumpe eller ALB-ryggstøtte
Ryggstøtte med korsryggpumpe eller ALB-ryggstøtte kan justeres i lengden, noe som gir brukeren mulighet til å åpne luftveiene. En høy rygg kan gi ekstra trygghet, f.eks. når man lener seg bakover og åpner luftveiene, som bl.a. er en fordel ved spising.
Forlenget bremsestang eller t-bremsegrep
Forlenget bremsestang eller t-bremsegrep gir kortere avstand til bremsen og større gripeflate, noe som gjør at man ikke trenger å bruke unødvendig energi på å betjene den. Ved bruk av t-bremsegrep får man også en større gripeflate.
Store lettgående hjul
Store lettgående hjul gjør det lettere å gå/skyve stolen rundt mens brukeren sitter, slik at man bruker minimalt med krefter.
Nedsatt balanse
Redusert balanse kan føre til utrygghet ved gjennomføring av aktiviteter, som igjen kan begrense brukeren i hverdagen.
En arbeidsstol, som er et nyttig hjelpemiddel for dårlig balanse hos eldre, gir god stabilitet mot underlaget og gir støtte for brukeren via sete og armlener. Dette gir brukeren økt trygghet i utføring av aktiviteter uten å måtte bekymre seg over å holde balansen.
I sittende har brukeren også to frie hender, noe som gjør det enklere å utføre aktiviteter uten å måtte bruke en hånd for å holde balansen. Stolen gir også mobilitet i sittende stilling da brukeren har mulighet til å gå eller skyve seg rundt mens han eller hun sitter i stolen.
Diagnoser forbundet med denne typen funksjonsnedsettelse: Apopleksi, cerebral parese, infeksjon i nervesystemet, Parkinsons sykdom og multippel sklerose.
Elektrisk høydejustering
Elektrisk høydejustering støtter brukeren når han eller hun setter seg ned og reiser seg fra stolen. Det sparer også energi, da brukeren slipper å bruke krefter på å justere sittehøyden til ulike aktiviteter.
Oppfellbar fotbøyle
Oppfellbar fotbøyle gir støtte og god bakkekontakt ved aktiviteter som utføres høyt oppe.
Forlenget bremsestang eller t-bremsegrep
Forlenget bremsestang eller t-bremsegrep gjør at brukeren enklere kan nå bremsen og unngå å måtte vri på overkroppen. Med et t-bremsegrep får også brukeren en større gripeflate, slik at det er lettere å få tak på.
Setefasongen
Setefasongen kan være med på å forbedre brukerens aktivitetsmuligheter og utførelse, da mesteparten av mobiliteten og balansen i sittende stilling oppnås fra sete og ryggstøtte. Ved en ståstøttestol kan det f.eks. være en fordel å velge et Midi-sete (VELA Salsa 120), da setets snitt gir brukeren maksimal stabilitet helt opp i stående stilling.
4-hjulsbrems
4-hjulsbrems gjør at stolen står ekstra stabilt, f.eks. ved forflytning eller når man går inn og ut av stolen.
Nedsatt funksjon i ben
Nedsatt benfunksjon fører ofte til bevegelsesvansker og til smerter, som kan bidra til at funksjonsnivået og evnen til å være selvhjulpen reduseres. En arbeids-/ ståstøttestol kompenserer for manglende kraft i bena, slik at man kan f.eks. utføre mer krevende aktiviteter i sittende stilling i stedet for stående.
Elektrisk høydejustering kompenserer i mange situasjoner for manglende styrke og funksjon i bena og sparer energi, f.eks. ved forflytning.
Diagnoser forbundet med denne typen funksjonsnedsettelse: Apopleksi, CP, skiveprolaps, leddgikt, muskelsvinn og multippel sklerose (MS).
Elektrisk høydejustering
Elektrisk høydejustering kompenserer i mange situasjoner for manglende krefter og funksjon i bena, og gjør det mulig å spare på kreftene f.eks. ved forflytning. Elektrisk høydejustering støtter også brukeren i å komme seg opp i stående stilling, og kan brukes til å hjelpe med å gå inn og ut av stolen.
Sete med lårstøtter
Sete med lårstøtter gir støtte til bedre sittestilling hvis bena har en tendens til å falle ut til siden, f.eks. ved nedsatt muskeltonus. Da slipper man å måtte kompensere og bruke unødvendige krefter på å oppretholde sin sittestilling med f.eks. lår eller hofte.
Sidemontert benstøtte
Sidemontert benstøtte kan være en fordel ved f.eks. droppfot eller nedsatt funksjon i det ene benet. En benstøtte gir støtte til fot eller ben for å gi en bedre sittestilling, og gir støtte når man beveger seg rundt mens man sitter i stolen.
Lårstøtter
Lårstøtter er en mulighet hvis bena faller ut til siden f.eks. ved muskelslapphet, da den gir støtte for en bedre sittestilling og brukeren unngår å bruke unødvendige krefter i f.eks. lår eller hofte siden lårstøtten hjelper med å holde bena på plass.
Abduksjonskloss
Abduksjonskloss støtter en bedre sittestilling. Hvis bena har tendens til å bevege seg innover, kan man med denne kompensere for uønsket trykk på hofte og bekken.
Nedsatt funksjon i hender
Nedsatt funksjon i hendene kan komme til uttrykk på mange måter: stivhet i ledd, redusert styrke, redusert mobilitet, nedsatt gripefunksjon og bevegelsesvansker.
Man kan f.eks. oppleve smerter og berøringsforstyrrelser, når man bruker hendene. I slike i tilfeller kan det være vanskelig å betjene stolens funksjoner og å utnytte stolen fullt ut.
Spesielle håndtak for stolens funksjoner er en fordel, da det blir lettere for brukeren å styre og bruke stolens funksjoner uten særlig bruk av finmotorikk eller styrke.
Diagnoser forbundet med denne typen funksjonsnedsettelse: Gikt, karpaltunnelsyndrom, ledd- og senebennelse, Parkinsons sykdom og multippel sklerose.
Forlenget bremsestang og T-bremsegrep
Forlenget bremsestang og T-bremsegrep gir kortere avstand til bremsen. T-bremsegrep gir en større gripeflate, og kan f.eks. betjenes med armen eller håndbaken. Dette er en fordel hvis brukeren mangler finmotorisk gripefunksjon eller har andre utfordringer med å bruke hånden.
Giktgrep
Giktgrep til betjening av stolens funksjoner gjør at det blir lettere for brukeren å betjene grepene med minst mulig bruk av krefter. Giktgrepet er spesielt på den måten at det har en praktisk form ift. å ha redusert styrke i hendene. Disse er også en fordel hvis brukeren har kort rekkevidde, da grepene er plassert nærmere brukeren ved setets kant og ikke under setet.
Elektriske funksjoner
Elektriske funksjoner som f.eks. brems og høydejustering er en god mulighet ved manglende styrke i hender og armer, da funksjonene kan aktiveres ved et lett trykk. Funksjonsbryterne kan ha flere ulike fasonger alt etter behovet.
Betjening av funksjonsgrep
Betjening av funksjonsgrep kan plasseres på høyre eller venstre side, f.eks. hvis funksjonen i den ene hånden er betydelig redusert i forhold til den andre. Håndbremsen kan flyttes fra den ene til den andre siden
uten bruk av verktøy.
Nedsatt koordineringsevne
Manglende koordineringsevne kan føre til utrygghet og gi usikkerhet når brukeren utfører aktiviteter, og kan i verste fall føre til redusert aktivitet, utsettelser eller at man slutter med aktiviteter.
En arbeids-/ståstøttestol gir sittende trygghet og stabilitet ved gjennomføring av aktiviteter. I sittende stilling vil brukeren f.eks. ikke måtte konsentrere seg om å holde balansen, og vil derfor kunne fokusere kun på aktiviteten.
Å kunne koordinere få ting om gangen gir brukeren de beste forutsetningene for mestring av aktiviteter med nedsatt koordineringsevne.
Diagnoser forbundet med denne typen funksjonsnedsettelse:
ALS, apopleksi, CP, leddgikt, hjertesykdommer, bindevevssykdommer,
KOLS, Parkinsons sykdom og multippel sklerose.
Elektrisk høydejustering
Elektrisk høydejustering hjelper brukeren med å komme seg opp i stående stilling, til å gå inn og ut av stolen og til å oppnå sikker forflytning til/fra seng eller annen stol.
T-bremsegrep
T-bremsegrep forlenger bremsegrepet, slik at brukeren lettere kan nå/få tak på bremsen og få en større gripeflate.
Giktgrep
Giktgrep til betjening av stolens funksjoner gjør at det blir lettere for brukeren å betjene grepene med minst mulig bruk av krefter. Giktgrepet er spesielt på den måten at det har en praktisk form ift. å ha nedsatt koordinasjonsevne. Disse er også en fordel hvis brukeren har kort rekkevidde, da grepene er plassert nærmere brukeren ved setets kant og ikke under setet.
Nakkestøtte
Nakkestøtte gir stabilitet og trygghet i sittende stilling, noe som kan gi bedre fokus ift. aktiviteter og læring.
Elektriske funksjoner
Elektriske funksjoner på f.eks. brems og høydejustering kan være en mulighet, da dette gir lettere adgang til funksjonen. Den elektriske funksjonen aktiveres med et lett trykk på en bryter, som kan plasseres der hvor det er mest praktisk for brukeren. Bryterne kan ha flere ulike fasonger alt etter behov.
Ryggproblematikk
Ryggproblematikk fører ofte til begrenset bevegelighet og smerter. Dette kan føre til at overskudd til aktiv deltagelse i hverdagen reduseres, og aktiviteter en tidligere har mestret kan virke overveldende og velges derfor bort.
En arbeids-/ ståstøttestol, som er et godt hjelpemiddel ved ryggproblemer, har stabile armlener som brukeren kan støtte seg på når han eller hun går inn og ut av stolen, noe som gir en myk og rolig overgang.
ALB-ryggstøtten er en unik ryggstøtte utviklet av VELA, hvor rygg- og korsryggstøtte er todelt. Ryggstøtten gir ergonomisk støtte til både korsrygg og bekken, støtter den naturlige svaien i korsryggen og fremmer en god holdning. Dette kan bidra til å lindre ryggsmerter og samtidig styrke muskulaturen i ryggen.
Diagnoser forbundet med denne typen funksjonsnedsettelse: Skiveprolaps, nakkeslengskade, kyfose, osteoporose og skoliose.
Elektrisk høydejustering
Elektrisk høydejustering gjør det lettere å gå inn og ut av stolen slik at man unngår rykk/støt når man reiser og setter seg, noe som kan bidra til å redusere risikoen for smerter.
Rygstøtte
Rygstøtte finnes i ulike fasonger etter hvilket støttebehov man har. Individuelle ryggputer kan også lages med ulike skumtyper.
Nakkestøtte
Nakkestøtte gir stabilitet, trygghet og en bedre hvilestilling, slik at man avlaster rygg og nakke, f.eks. ved smerter og tretthet.
Store lettgående hjul
Store lettgående hjul gjør det lettere å gå/skyve stolen rundt mens man sitter, slik at man bruker minimalt med krefter.
Forlenget bremsestang eller t-bremsegrep
Forlenget bremsestang eller t-bremsegrep gjør at brukeren lettere kan nå bremsen og ikke må strekke seg eller vri kroppen for å nå den. Ved bruk av t-bremsegrep får man også en større gripeflate.
Elektriske funksjoner
Elektriske funksjoner på f.eks. brems og høydejustering kan være en mulighet, da brukeren kan gi et lett trykk på en bryter og bruke et minimum av krefter på å aktivere funksjonen. Bryteren kan plasseres der hvor det er mest praktisk for brukeren, og kan fås i ulike fasonger – alt etter behov.
Smerter
Smerter oppleves ofte i forbindelse med uførhet og som følge av sykdom.
En arbeidsstol/ståstøttestol gir en god sittestilling med optimal støtte og komfort fra ryggstøtte og sete. Stolens brems gir stabilitet, som kan bidra til å redusere smerter og samtidig støtte brukeren i aktiviteten.
Diagnoser forbundet med denne typen funksjonsnedsettelse: Fibromyalgi, gikt, kreft, multippel sklerose (MS) og andre bindevevssykdommer.
Elektrisk høydejustering
Elektrisk høydejustering gir trinnløs kontrollert bevegelse, slik at brukeren unngår støt eller rykk i kroppen som ellers kan oppstå når en stol har manuell høydejustering eller når man setter seg eller reiser seg opp.
Myke armlensputer
Myke armlensputer i ulike lengder kan i noen situasjoner være en forutsetning for at armlenene skal kunne gi støtte i sittestillingen, da myke armlener kan redusere smerter og gi bedre støtte og avlastning for armen.
Sete og ryggstøtte
Sete og ryggstøtte med ulike fasonger, skumtyper og snitt bidrar til å redusere smerter.
Store lettgående hjul
Store lettgående hjul gjør stolen lettere å gå med/skyve rundt i sittende stilling, slik at man belaster kroppen så lite som mulig.
Trykkavlastning
Når brukeren sitter mye og lenge i samme stilling, øker risikoen for å utvikle trykkskader. Endring av sittestilling og den rette trykkavlastningen for det belastede området kan være avgjørende ift. utvikling av trykkskade og for at
brukeren kan opprettholde hverdagsaktiviteter.
Det er viktig å være opmerksom på stolens muligheter for setetilt i forhold til å kunne endre trykkfordeling. Bruk av setetilt reduserer risikoen for trykksår.
Diagnoser forbundet med denne typen funksjonsnedsettelse: Aldersrelatert funksjonsnedsettelse, redusert mobilitet og trykksår.
Elektrisk høydejustering
Elektrisk høydejustering gir hjelp med å gå inn og ut av stolen slik at brukeren unngår støt/rykk når hun eller han reiser og setter seg, noe som kan bidra til å redusere risikoen for dype vevsskader.
Seter
Seter kan spesiallages for den enkelte brukeren med individuell tilpasning ift. problematikk. Dette kan bl.a. gjøres med forskellige typer skum eller snitt i setet, og kan bidra til forebygging. Et plansete gjør det mulig å bruke en trykkfordelende pute fra en annen leverandør.
Armlene og armlensputer
Armlene og armlensputer i ulike design kan optimere støtte av armer og dermed øke muligheten for avlastning.
Sidemontert benstøtte
Sidemontert benstøtte kan avlaste og støtte legg og fot f.eks. ved nedsatt mobilitet, slik at de trykkbelastede/utsatte områdene kan avlastes eller støttes på en god måte, f.eks. på en motorisert arbeidsstol.
Tretthet
Tretthet/redusert utholdenhet er en stor utfordring i hverdagen for mange mennesker med nedsatt funksjonsevne, i tillegg til for eldre mennesker.
En arbeids-/ståstøttestol gir mulighet for å justere arbeidshøyden. Dermed kan man utføre aktiviteter trygt og med minst mulig bruk av energi. Brukeren bruker ikke unødvendig energi på å stå eller holde balansen, siden stolen gir støtte. Energisparing kan gi brukeren bedre anledning til å gjøre ulike
lystbetonte aktiviteter.
Diagnoser forbundet med denne typen funksjonsnedsettelse: ALS, fibromyalgi, hjertesykdommer, KOL, multippel sklerose (MS) og muskelsvinn.
Elektrisk høydejustering
Elektrisk høydejustering hjelper brukeren med å komme seg opp i stående stilling, med å gå inn og ut av stolen og trygg forflytning til/fra seng eller annen stol. Elektrisk høydejustering kompenserer for bruk av krefter ved endring av sittehøyde til ulike aktiviteter.
Oppfellbar fotbøyle
Oppfellbar fotbøyle gir støtte og god bakkekontakt ved aktiviteter i høyden.
T-bremsegrep
T-bremsegrep gir kortere avstand til bremsen og større gripeflate, noe som gjør at man ikke bruker unødig energi på å betjene den.
Seterotasjon
Seterotasjon, slik at man unngår å vri kroppen og eventuelle smerter i den sammenheng. Stolen kan roteres innunder f.eks. et bord, slik man ikke behøver å flytte hele stolen. Dermed sparer man energi.
Store lettgående hjul
Store, lettgående hjul gjør det lettere å gå/skyve stolen rundt, slik at brukeren kan spare krefter.
Elektriske funksjoner
Elektriske funksjoner på f.eks. brems og høydejustering kan være en mulighet, da brukeren kan gi et lett trykk på en bryter og bruke et minimum av krefter på å aktivere funksjonen. Bryteren kan plasseres der hvor det er mest praktisk for brukeren, og kan fås i ulike fasonger – alt etter behov.