Hjelpemiddel til halvsidig lammelse

Det kan være mange årsaker til at en person har halvsidig lammelse – det kan være medfødt, med det kan også komme som et resultat av apopleksi (hjerneslag). Uansett årsak er det mulig å få hjelp fra en VELA-stol til halvsidig lammelse.

T700 madlavning

Hjelpemiddel til mennesker med lammelse: Hva innebærer det?

VELA lager hjelpemidler til mennesker med funksjonsnedsettelser. Vi har mange års ekspertise i stol som hjelpemiddel, god ergonomi og god innsikt i de problemene forskjellige funksjonsnedsettelser kan medføre.

En VELA-stol til voksne er et hjelpemiddel som gjør hverdagen mer overkommelig for mennesker med halvsidig lammelse.

Lammelse fører til utfordringer i hverdagen. VELA-stolen hjelper med:

Økt mobilisering

Selvstendig forflytning

God, støttende sittestilling

Disse tre faktorene er med på å skape en hverdag, hvor du kan trene på å klare mest mulig, uten hjelp fra andre.

Sikker og selvstendig forflytning

Hemiplegi eller halvsidig lammelse gjør det vanskelig å flytte seg fra et sted til et annet, men med en VELA-stol blir det mulig for de fleste. Du kan bremse en VELA-stol med en bevegelse, noe som skaper øyeblikkelig sikkerhet og stabilitet ved for eksempel forflytning.

Bremsefunksjonen kan velges med manuell eller elektrisk aktivering, alt etter hva dine behov er og hvordan lammelsen har påvirket deg.

Når du vil flytte deg, plasseres stolen nær det møbelet du skal flytte deg fra eller til. Stolen bremses alltid for din sikkerhet og armlenet kan skyves vekk. Setets høyde skal være noenlunde likt med det møbelet du skal flytte til eller fra

Nå kan du flytte deg. Er armlenet skjøvet ned er det også mulig å bruke et glidebrett, som kan lette prosessen enda mer. Flyttingen er både sikker og selvstendig.

Hvorfor er armlen en fordel ved halvsidig lammelse?

Ved halvsidig lammelse er det en fordel å ha en stol med armlen. Armlenet kan for eksempel brukes til å støtte kroppens raske side, når du reiser deg.

Armlenet på den lammede siden kan både brukes til å avgrense kroppen din og som en fordelaktig støtte. Vi har flere spesial armlen med både pute eller kant, som hjelper den lammede armen med å forbli i ønsket posisjon. Derfor kan armlen være et godt hjelpemiddel til lammelse. 

Oppretthold en fordelaktig sittestilling

Når du har halvsidig lammelse, er det viktig med optimal støtte. En høy ryggstøtte og eventuelt en kroppsstøtte kan gjøre mye for din sittestilling. Har du behov for en nakkestøtte for å sikre en god sittestilling, er det også mulig. Dette minsker risikoen for å bli sliten i løpet av dagen.

Den høye ryggen kommer også med innebygde sidestøtter, som gir ytterligere støtte og trygghet når du sitter i stolen. Vi tar alltid utgangspunkt i din situasjon når vi lager ditt hjelpemiddel.

Se hva VELA-stolen kan hjelpe deg med i ditt hjem

Overblikk

VELA fortelling – livet med Apopleksi

charlotte fortaelling

Charlottes fortælling

Det er lett å gå stolen frem mellom kjøkkenet og spisebordet, og VELA stolen tar heller ikke like mye plass som rullestolen.
Les hele historien

Hvor skal du bruke stolen?

stol med tilbehor

Nedsatt funksjon i det ene beinet

Har du nedsatt funksjon i det ene beinet eller den ene foten, kan du bruke en fotstøtte eller benstøtte for å støtte den lammede siden. Du plasserer beinet på støtten så det ikke er i veien når du for eksempel beveger deg rundt sittende i stolen.

Nedsatt funksjon i den ene armen

Er armet din påvirket av lammelse kan du få store vinklede håndtak for å stille inn stolens funksjoner og til å bremse stolen med. 

Grepene betyr at du selv kan ta i bruk stolen og trene din lammede side. Trening er nemlig alltid viktig på tross av nedsatt muskelkraft.

Hjelpemiddel til halvsidig lammelse gir hjelp til selvhjelp

Våre hjelpemidler til halvsidig lammelse gir deg en større grad av selvstendighet. Det skal være mulig å klare mest mulig selv og det vil vi gjerne bidra til.

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi fokuserer på deg og dine behov og hvordan du kan få mest mulig ut av din VELA-stol – sammen finner vi den beste løsningen.

Vi snakker av erfaring

Dette innholdet bygger på mer enn 50 års utvikling og erfaring med VELA-stoler, med over 500.000 solgte stoler på verdensbasis. Denne siden er utarbeidet i samarbeid med forfatteren.