Guide til justering av VELA-stoler

Før brukeren kan komme i gang med de daglige aktivitetene, er det en forutsetning at man har en god sittestilling og sitter stabilt i stolen.

Det er viktig at brukeren får riktig stol, og at den justeres best mulig. Vi anbefaler derfor at spesielt to faktorer tas i betraktning:

1. Brukerens høyde og kroppsbygning i forhold til sete- og ryggstøtte, samt høydejustering.
2. Spesielle behov knyttet til brukerens funksjonsevne eller boligens utforming

indstilling-af-vela-stol

Brukerens høyde og kroppsbygning – velg riktig stolmodell

Du kan tilpasse stolen til brukeren ved hjelp av ulike sete- og ryggtyper, som gir støtte på ulike måter. Ved å velge et optimalt sete og ryggstøtte i riktig størrelse sikrer du at brukeren får en støttende stol som gjør det mulig å oppnå en god og variert sittestilling gjennom hele dagen.

Det er viktig at brukeren kan sitte i en god høyde for ulike aktiviteter. Brukeren må både kunne sitte lavt nok til å ha begge føttene flatt på gulvet, men også ha tilstrekkelig rekkevidde til å nå høyt, som for eksempel opp i et overskap på kjøkkenet. Når stolen er justert for å gi brukeren den mest optimale sittestillingen, fungerer den som et stabilt grunnlag, slik at den kan brukes til så mange daglige aktiviteter som mulig – samtidig som brukeren sparer på kreftene.

Innbyggernes spesielle behov – tilpasning til funksjonsevne

Det er i den individuelle tilretteleggingen man har mulighet til å møte brukerens og boligens spesielle behov. Hvis brukeren opplever tretthet eller har funksjonsnedsettelser som lammelser, kan det være nødvendig å utstyre stolen med ett eller flere tilbehør, som for eksempel andre armlener eller fotstøtter, slik at brukeren kompenseres best mulig i forhold til sin problemstilling.

Ved å gjøre en individuell tilpasning av stolen slik at den støtter brukeren best mulig, gir du de beste forutsetningene for at stolen kan brukes optimalt og ikke vil bli stående ubrukt.

Det er også viktig at boligen imøtekommer brukerens nye hjelpemiddel: En VELA-stol passer gjennom de aller fleste dørbredder, men hvis boligen har veldig smale dører kan dette være en utfordring. Hvis det er høye dørtrinn, blir det vanskelig å bevege seg fra rom til rom. Derfor er det nødvendig å enten fjerne dem eller erstatte dem med en annen løsning.

Hvorfor er det viktig å justere VELA-stolen før du bruker den?

  • Brukeren avlastes og støttes optimalt i de ulike aktivitetene, slik at det ikke oppstår overbelastninger i for eksempel skuldre, nakke og korsrygg på grunn av uhensiktsmessige arbeidsstillinger.
  • Brukeren blir trygg og motivert til å bruke stolen, da en riktig innstilt stol har stor betydning for bruk av stolen til aktiviteter og daglige gjøremål.
  • Det er en forutsetning at brukeren sitter trygt og stabilt med begge føttene flatt på gulvet for å kunne gjennomføre aktiviteter og ”gå stolen rundt”.

En forutsetning for at en VELA-stol skal være til god hjelp i hverdagen er at stolen justeres for å gi brukeren optimal støtte. Det er derfor viktig at stolen justeres før den tas i bruk.


Slik justerer du stolen – finn den beste sittestillingen

Juster ryggstøtten

Ryggputen skal vinkles slik at brukeren får en følelse av optimal støtte og å sitte komfortabelt.

Juster armlenet

Armlener skal støtte underarmene i sittende stilling, og gi støtte når man går inn og ut av stolen.

Juster setehøyden

Når brukeren sitter i stolen skal hele fotsålen kunne nå gulvet (med flat fot), for å oppnå stabilitet og gi mulighet til å gå stolen rundt i hjemmet mens man sitter i stolen.

Juster setevinkelen

Setetilten lar deg sitte ulikt ved ulike aktiviteter. Du kommer for eksempel tettere på aktiviteten ved å vinkle setet forover slik at du sitter mer oppreist, som når du gjør aktiviteter ved et bord.

Bruk fotstøtten

Fotbøylen gir støtte til føttene ved sittende aktiviteter.

Bruk bremsen

Bremsen gir stabilitet og sikkerhet ved forflytting og aktiviteter.
Bremsen skal alltid være aktivert ved inn- og utstigning av stolen, slik at brukeren unngår å falle. Stolen må også alltid bremses når man ikke beveger seg rundt – for brukerens sikkerhet.

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi fokuserer på deg og dine behov og hvordan du kan få mest mulig ut av din VELA-stol – sammen finner vi den beste løsningen.

Vi snakker av erfaring

Dette innholdet bygger på mer enn 50 års utvikling og erfaring med VELA-stoler, med over 500.000 solgte stoler på verdensbasis. Denne siden er utarbeidet i samarbeid med forfatteren.