Vermund Larsen – VELAs grunnlegger

VERMUND LARSEN A/S (VELA) er et dansk, familieeid selskap grunnlagt i 1935 av Vermund Larsen, hvis ånd og idérikdom lever videre i beste velgående til tross for hans altfor tidlige død i 1970.

Vermund Larsen var utdannet interiørarkitekt og var en ekte gründer. Han var en av pionerene bak ergonomisk riktige kontorstoler, og han var lidenskapelig opptatt av design, form og funksjon. Hans lidenskap var å lage vakre produkter, hvor hovedtemaet alltid var at man skulle sitte godt.

hero historie 1

Visjonene ble til virkelighet

Vermund Larsens idérikdom og visjonærtenkning har fulgt VELA opp gjennom årene. Han revolusjonerte utviklingen av kontorstolen ved å være den første som brukte en gassfjær til høydejustering av stoler. Ti år etter hans død satte sønnene en elektrisk høydejustering på en stol – slik at alle kunne få fullt utbytte av høydejustering.

I dag eies selskapet av Larsen-familjen, som fortsatt har et sterkt fokus på å skape vakre og ergonomisk riktige stoler.

Selskapet er nå delt inn i tre forretningsområder, som alle har design, funksjon og topp kvalitet som felles mål:

VELA: Hjelpemidler til mennesker med funksjonsnedsettelser

VELA Medical: Løsninger til klinikker og hospitaler

VERMUND: Designmøbler til private og erhverv

Vermund fritlagt

Vår historie

1935

1935

Vermund Larsen A/S (VELA) er grunnlagt i Holbergsgade, Aalborg av Vermund Larsen. VELA er en kombinasjon av de to første bokstavene i henholdsvis VErmund og LArsen.

1938 1948

1938

Fabrikken legges om til møbelproduksjon og de første stolene ser dagens lys.

1948

VELA begynner å lage ergonomiske møbler etter å ha lest “Den siddende Stilling – og Stole dertil” skrevet av Dr. med. Snorason fra Blegdam Hospital i København.

1953 norresundby

1953

VELA flytter til Nørresundby på grunn av økonomisk vekst og behov for mer plass.

1955 2

1955

Den første stolen, helstøpt i glassfiber og plast utenfor USA, presenteres av Vermund Larsen på Charlottenborgs vårutstilling.

1961 4

1961

Som den første i verden bruker Vermund Larsen en gasspatron for høydejustering av en stol.

Den nåværende fabrikken i Gøteborgvej i Aalborg innvies.

1974 1970 bornestole

1960’erne

Den første bremsen settes på en ergonomisk kontorstol med fire hjul – og arbeidsstolen blir til.

1969

50 % av omsetningen går til eksportmarkedene: USA, Frankrike, Tyskland, Sverige og Norge.

1981 1970 soenner overtager

1970

Vermund Larsen dør, og selskapet overtas av Vermunds tvillingsønner, Stig og Gorm.

1960erne

1970

VELA starter med permanent produksjon av arbeidsstoler under navnet Uni-bloc – noe som gjør VELA-stolen til en realitet.

1974

Den første barnestolen utvikles – Lilleput Uni-bloc lages for at barn på skolen og hjemme kan dra nytte av VELA-stolens sikkerhet og sittekomfort.

1981 tidlig el

1981

Som den første i rehab-bransjen lager VELA en arbeidsstol med elektrisk heve- og senkefunksjon.

VELA lanserer sin første stol med elektrisk fremdrift, som danner grunnlaget for videreutviklingen av elektriske rullestoler hos VELA.

foerste bariatriske

1992

VELA lanserer som den første i verden en bariatrisk «kontorstol» med brems – brukervekt opp til 200 kg.

sofie-om-os

2006

Sofie Hemmert utvikler VELA Samba 410 – en unik krakk som er bygget etter Pilates-ballens prinsipper, hvor sitteputen aktiverer musklene i rygg og korsrygg slik at mage, rygg og korsrygg trenes.

VELA-frame-right-2018

2018-

VELA blir Factline-sertifisert, ettersom VELA og leverandørkjeden vår lever opp til FNs Global Compact – som er etiske retningslinjer som angår menneskerettigheter, arbeidsforhold, miljø og korrupsjon.

vela_iso_v2-1

2019

VELA ISO-sertifiseres: Kvalitetsledelse (ISO-9001) og miljøledelse (ISO-14001).

2020 bariatrisk stole til overgægt Tango 310

2020

VELA lanserer en bariatrisk arbeidsstol med brukervekt på opptil 300 kg.

2020 meyland koebt

2020

VELA kjøper Danmarks eldste produsent av hjelpemidler, Meyland-smith A/S, og overtar også de tilhørende produksjonfasilitetene i Hjørring.

Meywalk gåstoler inngår i VELAs egenproduserte hjelpemidler.

2021 udvidelse skelagervej 1

2021

VELA utvider produksjon, lager og kontorlokaler i Aalborg med oppkjøp av Skelagervej 11.

2021

VELA lanserer en ny serie arbeidsstoler som er optimalisert for å gi brukeren størst mulig grad av selvstendighet på skolen, hjemme eller på jobb. De nye stolene er laget i et tidsriktig design, med fokus på komfort, støtte og enkle funksjoner, slik at brukeren oppnår en mer selvstendig hverdag.

enableme-llc-v

2023

VELA kjøper Enable Me LLC, som har forhandlet VELA-stoler gjennom mange år i USA. Oppkjøpet skjer som en nødvendighet for å være til stede på det amerikanske markedet.

gptw-h

2023

VELA sertifiseres som en Great Place To Work (GPTW) arbeidsplass. For å oppnå GPTW-sertifisering skal en uavhengig medarbeidertilfredshetsundersøkelse gi en score på 70% eller høyere – VELA sertifiseres med en tilfredshetsscore på 92%.

Historien fortsetter…