VELA-stol som hjelpemiddel til spising

Å spise sammen er relatert med fellesskap og samvær. Det er et sted folk samles. Derfor kan det å ikke være med på samværet føles ødeleggende i seg selv. Det er flere grunner til at måltider kan være forbundet med store utfordringer. Smerter og funksjonsnedsettelser er bare noen av dem.

T700 Stol med elektrisk sædeløft hygge ved bordet 1

Frihet til å klare seg selv

Hjelpemidler til spising

Hos VELA lager vi arbeidsstoler som styrker og fremmer en god sittestilling, som muliggjør deltakelse ved måltider og dermed gir bedre livskvalitet. Her finner du et godt valg av hjelpemidler til spising

De fleste av oss tenker ikke på hvordan vi sitter når vi spiser. Vi setter oss automatisk i en komfortabel posisjon slik at vi enkelt kan nyte måltidet. 

Vi tenker ikke over at en god sittestilling reduserer risikoen for å sitte feil. Og vi tenker ikke over at det å kunne flytte seg til og fra spisebordet også er en betingelse for et uanstrengt måltid.
Mister du evnen til å komme deg rundt i huset selv, kan balanseproblemer eller motoriske utfordringer være grunnen – og det gjør måltider forbundet med store utfordringer. Men det finnes hjelp for det. Vi har et hjelpemiddel til spising – dette hjelpemidlet er en stol.

Mobilisering og bevegelse: Hjelpemiddel til matlaging

Å være med for å lage mat, dekke på bordet og bevege seg rundt selv er en viktig del av det å føle seg selvstendig. Har du redusert styrke i bena kan det være en fordel å bevege seg mens du sitter. 

Med en arbeidsstol fra VELA får du en stol hvor du kan «gå» mens du sitter eller skyver deg rundt – for eksempel til spisebordet. Høyden på stolen kan justeres etter bordet og bremses, slik at stabilitet og trygghet oppstår i spisesituasjonen. 

Stolen er ergonomisk og komfortabel, noe som gjør at du kan delta i det sosiale måltidet i lengre tid.

Dekk på bordet

Stolene våre har fire lettgående hjul som enkelt kan bremses når du skal sitte stille. Dette gjør at du enkelt kan bevege deg rundt når du sitter på stolen vår – selv med noe i hendene. 

Med elektrisk høydejustering kan du også nå matvarer eller servise som er plassert høyt eller lavt i skap. Det betyr at du både kan være med å dekke på, rydde og sette oppvask i oppvaskmaskinen.

Hjelp til spise- og svelgevansker (Dysfagi)

Sliter du med svelgevansker, eller opplever du problemer med å svelge mat feil? Da er VELA-stolen et virkelig godt hjelpemiddel til spising. 

Nesten uavhengig av hvordan du vanligvis sitter, kan VELA-stolen justeres slik at du oppnår god holdning og unngår å falle sammen mens du spiser. 

Ved å oppnå en oppreist sittestilling og minimere risikoen for å kollapse over tallerkenen, kan du unngå mange av faktorene som gjør at du svelger feil eller får pustevansker mens du spiser.

Hjelp til mellomgulvet

Hvis du har ALS, Parkinsons eller andre lidelser som gir fysiske utfordringer, kan stolen hjelpe deg med å oppnå en bedre sittestilling mens du spiser. Den gjør dette ved å stabilisere mellomgulvet i en støttende stol. Og det skaper naturlig nok større trivsel ved måltidene og en følelse av å kunne delta. 

Når du får støtte og hjelp til å sitte mer oppreist, får du også de mest optimale forutsetningene for å kunne puste og spise samtidig.

Andre leste også

Overblikk

Få en omvisning i hjemmet med

VELA-stolen

Spill av video

Se hva VELA-stolen kan hjelpe deg med i ditt hjem

Overblikk

Et hjelpemiddel som gir stabilitet og trygghet

Våre stoler har en brems som gir deg en stabil og trygg stol. Har du svekket balanse kan det være vanskelig å nå ting lenger bak på bordet. Du kan være usikker på om stolen din er stabil.

I tillegg til bremsen har stolen også stabile armlener som du kan bruke som støtte. Når du er ferdig med å spise kan du legge stolen mer tilbake og dermed slappe av i din støttende stol og fortsette den hyggelige dialogen som også er knyttet til måltidet.

Avgrens plassen når du spiser 

Arbeidsstolen vår er et godt hjelpemiddel for å spise, nettopp fordi den møter mange av utfordringene som oppstår ved måltider når du har funksjonsnedsettelser. 

Stolen gir høy grad av komfort når man spiser, og den er lett å skyve helt inntil bordet for det beste utgangspunktet for å spise. 

Stolens armlener skaper også et definert rom i stolen og kan være spesielt bra for deg som ofte opplever uro i kroppen, men hvor ro også er en viktig faktor for at måltidet skal bli vellykket.

Se hva våre brukere sier

Mer enn 500.000 fornøyde brukere av VELA-stolen

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi fokuserer på deg og dine behov og hvordan du kan få mest mulig ut av din VELA-stol – sammen finner vi den beste løsningen.

Vi snakker av erfaring

Dette innholdet bygger på mer enn 50 års utvikling og erfaring med VELA-stoler, med over 500.000 solgte stoler på verdensbasis. Denne siden er utarbeidet i samarbeid med forfatteren.