Å leve med multippel sklerose – Kenneths historie

”Jeg kan gjøre så mye mer nå, fordi stolen kan gjøre SÅ mange ting”

Bruker: Kenneth
Alder: 29 år, diagnostisert i 2018
Diagnose: Progressiv attakvis sklerose

Ståstol med bremse til sclerose case hero kenneth

Kenneth fikk innvilget en VELA ståstøttestol

Kenneth har en sakte progredierende MS. Forverringen skjer også ved anfall, selv om de er sjeldne. Sykdommen holder seg i ro foreløpig, men han tenker ofte på når neste anfall kommer. Det hele virker fortsatt veldig nytt, og hverdagen er preget av at det er gode dager og dårlige dager når man lever med multippel sklerose.

Kenneths dag er preget av at han blir fort sliten, at han har problemer med å huske og at hele venstre side av kroppen ikke fungerer som den skal. Det er ofte noe som hemmer, hvor hodet vet at du kan, men kroppen reagerer bare ikke. Dette betyr bl.a. at Kenneth har problemer med å gå selv og å løfte ting.

Kenneth fikk innvilget en VELA ståstøttestol sommeren 2018, da han hadde vanskeligheter med å utføre mange hverdagslige oppgaver alene. Det kommer ingen hjelp utenfra, så Kenneth er avhengig av hjelpemidler i hverdagen, og bruker VELA-stolen sin til nesten alt: «den gir meg frihet, styrke og energi«, som han sier. Han bruker stolen både når han skal sitte og som støtte når han skal reise seg opp. Det betyr blant annet at han fortsatt kan være med på matlagingen sammen med kjæresten.

Før kunne jeg ikke delta i matlaging og kunne ikke reise meg opp, spesielt ved komfyren. Jeg måtte ha noe å holde i, for man vet aldri når man kommer til å falle. Jeg lager mat og rører i gryter nå, siden jeg har begge hendene fri.
Jeg brukte utrolig mye tid på å fylle og tømme oppvaskmaskinen. Nå tar det ti minutter, siden jeg kan sitte i stolen og kjøre rundt til alt. Det kan gjerne se litt latterlig ut at jeg kjører rundt i stolen: opp, ned, for så å vippe litt på setet og bremse stolen for å komme opp til de øverste hyllene – men det går. Den har gitt meg friheten min, at jeg kan gjøre ting selv. Energien jeg sparer på ett sted, kan jeg bruke til å klare noe annet.

Kenneth rengjør også litt, både gulvvask og støvsuging. Flere av husets dørtrinn er fjernet slik at Kenneth kan skubbe seg rundt mens han sitter i stolen. Kenneth kan også ordne klesvask, siden tørketrommelen har kommet opp i en god arbeidshøyde.

Dette sier Kenneth sier om VELA Salsa ståstøttestol:

Når jeg skal spise bruker jeg ofte stolen. Høydejusteringen er enkel, så den kan stilles inn for akkurat de aktivitetene jeg ønsker.
Hvis jeg står for lenge, begynner bena å riste og jeg faller. Derfor er stolen uunnværlig i hverdagen min. Jeg kan nå opp til de øverste hyllene og sette på plass, fylle og tømme oppvasken.
Når jeg sitter ved datamaskinen min bruker jeg den også. Jeg har et heve- og senkebord, så jeg kan bruke stolen til å reise meg når jeg blir lei av å sitte – for det gjør man jo!
Hadde jeg kun hatt en vanlig stol, hadde det nok gått galt – jeg kan bremse stolen min, jeg kan heve den, jeg kan vippe den.
Les mer om stoler for MS her Les mer om Kenneths stol her

Se hva VELA-stolen kan hjelpe deg med i ditt hjem

Overblikk

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi fokuserer på deg og dine behov og hvordan du kan få mest mulig ut av din VELA-stol – sammen finner vi den beste løsningen.

Vi snakker av erfaring

Dette innholdet bygger på mer enn 50 års utvikling og erfaring med VELA-stoler, med over 500.000 solgte stoler på verdensbasis. Denne siden er utarbeidet i samarbeid med forfatteren.