Hjelpemidler til spastisk lammelse: Claus forteller

Claus har levd med spastisk lammelse hele livet, og hjelpemidler i hverdagen har alltid vært nødvendig for han. Derfor har han både en rullator og en el-rullestol, som begge kan brukes like godt inne som ute.

claus hero

En hverdag med spastisk lammelse hos voksne

Etter et uheldig fall på kjøkkenet og en lengre innleggelse på sykehuset har han nå fått en VELA-stol. Stolen har bidratt positivt.

Spastisk lammelse eller Cerebral Parese (CP) kan forekomme forskjellig fra person til person. For Claus, påvirker lammelsene primært venstre side av kroppen, og så har fallet resultert i et brudd i korsryggen. Det har gjort hverdagens gjøremål vanskeligere for Claus.

Det er veldig viktig for Claus at han kan foreta seg mange daglige gjøremål på egenhånd. Derfor er kjøkkenet innrettet slik at det er plass til bena under kjøkkenbordet når han sitter ned.

Dessuten er ovnen plassert høyt og åpnes til siden – alt dette tilsammen gjør at Claus kan lage sin egen mat.

Spastisk lammelse hos voksne er ofte tilsvarende med at det også er problemer med balansen, og slik opplever Claus det også. Han har vanskelighet med å komme seg opp for å stå, han har smertefulle knær og gangvansker

Derfor er han veldig glad for sin gode stol når han beveger seg rundt hjemme.

claus ovn

En VELA-stol kom Claus til unnsetning

Da Claus falt og fikk brudd i korsryggen ble det plutselig ekstra vanskelig for han å bevege seg rundt. Derfor fikk han en VELA-stol som, i Claus sitt tilfelle, er et godt hjelpemiddel til spastisk lammelse.

Stolen har en elektrisk høyderegulering, som er særlig god når Claus skal opp å stå.

Setehøyden er lett å stille elektrisk, og når jeg stiller sete høyt står jeg nesten opp. Det er nødvendig for meg, fordi jeg ikke kan bøye så mye i hoftene.

Dette har betydning for hvordan Claus kommer seg rundt på kjøkkenet. Han poengterer også at stolen store gummihjul lett ruller over gulvet.

case claus 1 1 1

Forebyggelse av fall er viktig

Spastisk lammelse hos en voksen er ofte forbundet med flere utfordringer. Disse utfordringene kan forverres, hvis du i tillegg skulle komme til skade på en annen måte. Det skjedde for Claus, og derfor er han nå veldig forsiktig med å låse sin VELA-stol.

Jeg bremser alltid stolen min! Jeg har opplevd å falle ned fra en stol, som rullet vekk under meg, fordi den ikke var bremset – nå har jeg lært det.

Bremsen betyr at Claus kan forebygge fall. Den betyr også at han kan bruke stolen til matlaging, kjøkkenarbeid og til å spise – uten å måtte bekymre seg for balansen. Han stiller kun setet i den rette høyden, og så er han i gang.

Se hva VELA-stolen kan hjelpe deg med i ditt hjem

Overblikk

Hjelpemidler til spastiske lammelser forandrer hverdagen

Der er ikke noe tvil om at Claus sin VELA-stol har hatt en stor betydning for han. Denne stolen har et kort sete, som betyr at han får god blodtilførsel til bena når han står opp og støtter seg mot setet. Da får han ikke lårene i klem. 

I tillegg påpeker han at stolens sete er komfortabelt og støtter han når han sitter å spiser ved middagsbordet. Setet er nemlig laget for å støtte en aktiv sittestilling.

En arbeidsstol styrker selvstendigheten

Det er viktig for Claus å kunne fortsette å foreta seg hverdagsoppgaver uten hjelp, selv om han har spastiske lammelser.

En stol fra VELA har gjort det mulig for Claus å leve livet som han ønsker, uten å måtte gi slipp på sin egen selvstendighet. Han lager mat og foretar seg andre gjøremål, som er med på å øke hans livsglede.

Hvor skal du bruke stolen?

VELA historier

case lilly 1 1 2

Lillys historie

Nå liker jeg å lage mat i flere dager av gangen, og det er en stor forskjell at jeg kan skrelle potetene selv. Godt kosthold betyr mye for et godt liv med leddgikt – og det gir jo mer appetitt enn å bestille mat.
Les hele historien
charlotte fortaelling 1

Charlottes historie

Jeg sitter veldig godt i stolen. Ryggstøtten gir god støtte – både på kjøkkenet og når jeg sitter ved spisebordet og spiser eller bruker iPaden min. Det gir også god støtte når jeg vil hvile ryggen og lene meg litt tilbake.
Les hele historien
case aileen blinde 2 1 1

Aileens historie

Denne stolen er fantastisk. Jeg føler meg så trygg i den, og det er en glede å kunne bevege seg fra rom til rom uten noen problemer. Det er også en fordel at jeg får trent bena mens jeg går stolen fremover.
Les hele historien
Case kenneth 1 1

Kenneths historie

Før kunne jeg ikke bidra med matlaging og stå opp, spesielt ved komfyren. Jeg skulle gjerne hatt noe å holde fast i, for man vet aldri når man kan falle. Jeg lager mat og rører i gryter nå som jeg har mulighet til å ha begge hendene fri.
Les hele historien
Patrick ny 11

Patricks historie

Jeg klarer ikke å stå oppreist og prate med noen i mer enn et par minutter. Hvis du ikke har opplevd balanseutfordringer selv, så er det svært vanskelig å forstå omfanget av disse problemene.
Les hele historien
VELA stol til fallforebygging

Kaj Hennings historie

Siden jeg fikk en VELA-stol, har jeg blitt mer aktiv i dagliglivet og mindre redd for å falle. VELA-stolen har gitt meg større frihet i mitt eget hjem og styrket min tillit til å utføre daglige gjøremål.
Les hele historien

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi fokuserer på deg og dine behov og hvordan du kan få mest mulig ut av din VELA-stol – sammen finner vi den beste løsningen.

Vi snakker av erfaring

Dette innholdet bygger på mer enn 50 års utvikling og erfaring med VELA-stoler, med over 500.000 solgte stoler på verdensbasis. Denne siden er utarbeidet i samarbeid med forfatteren.