En stol som hjelpemiddel ved lungesykdom

Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) kan ha stor innvirkning på hverdagen din. Pusteproblemer fører til utmattelse og mangel på energi og overskudd, derfor kan et hjelpemiddel være en kjærkommen mulighet for å få overskuddet tilbake.

Kvinne med lungesykdom lager mat i en VELA-stol

Det er viktig å være aktiv ved lungesykdom

Hos VELA lager vi stoler som hjelper mennesker med funksjonsnedsettelser av forskjellige grader og nivåer.

En stol kan være et godt hjelpemiddel ved lungesykdom da den kan avlaste kroppen, slik at du ikke blir så fort sliten. Samtidig hjelper stolen med å holde en god holdning slik at det blir lettere å pusten ordentlig.

Det er ingen tvil om at menneskekroppen er skapt til å bevege seg. En lungesykdom betyr imidlertid problemer med pust og oksygenopptak, noe som gjør at det for mange blir vanskelig, eller helt umulig, å holde seg aktiv eller trene – men litt aktivitet er bedre enn ingen.

Bevegelse gir mental styrke og en sterkere kropp. Et hjelpemiddel gjør at det blir lettere å være i bevegelse, og dagen kan bli enklere til tross av lungeproblemer.

Når du eksempelvis lever med KOLS er hverdagen en vanskelig balansegang – du ønsker å være så aktiv som mulig, men må også være forsiktig så du ikke overanstrenger deg. Derfor kan det være fordelaktig å bruke et hjelpemiddel ved lungesykdom – for eksempel en stol fra VELA.

Få god hjelp med en VELA-stol

En stol fra VELA hjelper deg med å spare energi på de mest nødvendige gjøremålene i hverdagen, og kan bidra med at du sitter igjen med energi til å også gjennomføre andre aktiviteter som er viktige for deg. Ønsker du å økte ditt aktivitetsnivå på tross av KOLS, er en VELA-stol et godt valg fordi den har:

Stabile og støttende armlen

En komfortabel ryggstøtte med god støtte

En elektrisk heve/senke-funksjon

Et tiltak for KOLS: Nyttige armlener

Våre hjelpemidler til lungesyke har armlen som kan justeres, noe som er en stor fordel for brukere med pustevansker. Når du har sittet en stund, får du slappet av i musklene. Dette medfører at du synker noe sammen slik at det blir mindre plass til lungene. 

Dette er ikke et problem for mennesker med normal lungefunksjon, men for en person med KOLS blir dette problematisk. Armlenene gjør at du enkelt kan heise deg opp dersom du merker at du synker sammen i stolen. 

Når du støtter deg med armene og retter opp ryggen er det plass til å bruke pustemusklene som sitter i skuldre, bryst og nakke. Ved å gi disse musklene gode betingelser, gir du også lungene dine gode arbeidsforhold – alt takket være armlenene.

Justerbare armlen er derfor et godt tiltak og hjelpemiddel for KOLS, og ved andre lungesykdommer. Våre armlen kan også vippes bort slik at de ikke er i veien om du skal flytte deg mellom eksempelvis stolen til senga eller sofaen.

Se hva VELA-stolen kan hjelpe deg med i ditt hjem

Overblikk

Ryggstøtte bidrar til gode forhold for lungene

Et hjelpemiddel for lungesyke skal gi lungene optimale forhold og understøtte slik at lungene kan gjøre jobben sin best mulig.

Derfor kan du med fordel velge en stol fra VELA med et høyt rygglen. Hvis du eksempelvis lener deg tilbake og lar stolryggen støtte din posisjon, kan det være lettere å trekke pusten ordentlig.

Videre kan ryggstøtten justeres etter dine behov slik at den avlaster og støtter din sittestilling.

En stol kan gjøre en stor forskjell

Pustevansker er en stor plage i hverdagen for de aller fleste med KOLS. Derfor kan det være en stor fordel å bruke en stol for å spare energi når du for eksempel skal lage mat, og på denne måten unngå å bli unødvendig andpusten.

Stolen avlaster kroppen din, mens du lager mat. Og det å lage mat kan være forbundet med stor livsglede, spesielt på tross av funksjonsnedsettelser og nedsatt energi.

Pustevansker og elektrisk seteløft

Dersom lungene er rammet av en lungesykdom, kan de ikke gjøre jobben sin optimalt. Derfor er det en stor fordel at det finnes hjelpemidler slik som VELA-stolen. 

En stol fra VELA med elektrisk seteløft kan også hjelpe deg med å reise deg dersom du ikke har krefter nok til å gjøre det selv. 

Det kan også være en fordel med elektrisk seteløft dersom du opplever svimmelhet når du bøyer deg fremover. 

Med en VELA-stol kan du senke stolen når du for eksempel skal tømme oppvaskmaskinen. På denne måten sitter du sikkert og stabilt i en mer oppreist stilling, enn om du bøyer deg fremover – og dette er en viktig forutsetning for lungefunksjonen.

Hvor skal du bruke stolen?

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi fokuserer på deg og dine behov og hvordan du kan få mest mulig ut av din VELA-stol – sammen finner vi den beste løsningen.

Vi snakker av erfaring

Dette innholdet bygger på mer enn 50 års utvikling og erfaring med VELA-stoler, med over 500.000 solgte stoler på verdensbasis. Denne siden er utarbeidet i samarbeid med forfatteren.