Rehabilitering etter benamputasjon: Slik klarer Solveig seg

Solveig har amputert sitt høyre ben over kneet, på tross av sin funksjonsnedsettelse har hun hele tiden vært innstilt på at hun vil klare seg selv. Derfor har hun gjennomgått et opptreningsprogram som har vært givende for henne, hun har trent hardt for å få en normal tilværelse igjen.

Stol med hjul og bremse solvej hero amputation

Det rette hjelpemiddelet kan gjøre en forskjell ved opptrening etter amputasjon

Med den rette innstillingen og målrettet trening er det mulig å få en vellykket rehabilitering etter en benamputasjon, Det vil dog være enkelte problemstillinger og endringer i hverdagen som ikke kan løses med trening alene. 

Derfor har Solveig skaffet seg en arbeidsstol fra VELA, denne har bidratt til å gi henne stor grad av selvstendighet. Nå klarer hun faktisk gjøre det aller meste alene. 

På grunn av benamputasjonen kan Solveig kun bruke sitt venstre ben til å holde balansen og kroppen stabil. Dette kan være vanskelig og slitsomt for både kroppen og beinet, dersom hele kroppsvekten kun skal bæres av ett ben over en lengre periode av gangen.

En stol fra VELA hjelper Solveig med å ikke bli så fort sliten. Stolens lettkjørte hjul gjør at hun kan “gå” stolen rundt i hjemmet mens hun sitter – og hun kan enkelt komme seg dit hun ønsker. Det er spesielt viktig for Solveig at hun kan bevege seg fritt rundt på kjøkkenet sitt da hun veldig gjerne ønsker å klare seg selv her.

Stol med hjul og bremse case solvej 2

Uavhengighet er viktig

Jeg har jo styrke i armene – så jeg klarer meg

Opptreningen hennes etter benamputasjonen har gjort henne sterk, og stolen har hjulpet henne med det siste hun ellers ikke ville klart. 

Hun vil gjerne være selvstendig, derfor har hun innredet hjemmet sitt slik at det dekker hennes behov. Dørene er brede, hun har ingen dørstokker eller trapper, og hun har god plass under både kjøkkenbordet og komfyren til bena sine.

Stol me hjul og bremse case solvej 1

VELA-stolen har gjort Solveig mer mobil

Det å bevege seg mellom stuen og kjøkkenet gjør ikke lenger at Solveig blir sliten. Nå bruker hun enkelt det venstre beinet til å gå stolen fremover, mens hun sitter på den. 

 Når jeg for eksempel skal inn i stuen, senker jeg setet slik at jeg kan gå stolen fremover – stolen kjører fint. De tingene jeg skal bruke plasserer jeg i fanget, og så kjører jeg enkelt inn i stuen.

Selv når hun ikke bruker stolen til å bevege seg rundt, sitter hun i den uansett – stolen gir henne den støtten hun trenger til de aller fleste aktivitetene hun gjør. Hun løser blant annet kryssord og ser på TV mens hun sitter i stolen.

Det er viktig for Solveig at hun enkelt og effektivt kan justere stolen for å passe de aktivitetene hun skal foreta seg.

arbejdsstol køkken case solvej ovn

Spesielt én funksjon er gull verdt

En stol fra VELA hjelper henne med å spare på energien gjennom dagen, men det er også en annen funksjon som er viktig i hverdagen til Solveig. Stolen har nemlig en hev/senk-funksjon som hjelper henne å gjennomføre mange ulike oppgaver i hjemmet.

Før brant jeg meg ofte på ovnen når jeg skulle ta noe ut av den, det gjør jeg ikke lenger. Nå hever jeg stolen slik at jeg kommer opp til ovnen, og da brenner jeg meg ikke på kanten av ovnsdøren.

Aldri mer våte ermer

Solveig bruker også hev/senk-funksjonen når hun tar oppvasken. Før hun fikk sin VELA-stol, rant det alltid vann nedover armene hennes fordi hun måtte sitte lavere enn vasken og vaske opp. 

Med hev/senk-funksjonen hever hun bare stolen slik at hun kommer høyt nok til å se ned i vasken når hun skal vaske opp. Nå trenger hun ikke lenger løfte armene og hendene for å nå frem. Det er derfor mindre anstrengende å ta oppvasken – og hun får ikke lenger våte ermer.

Før rant vannet ned i ermene når jeg tok oppvasken – nå kommer jeg ordentlig opp til vasken, og jeg får ikke lenger våte ermer..

Nå kan Solveig enkelt lage mat og vaske opp igjen, takket være hennes arbeidsstol fra VELA.

Hvor skal du bruke stolen?

VELA historier

case aileen blinde 2 1 1

Aileens historie

Denne stolen er fantastisk. Jeg føler meg så trygg i den, og det er en glede å kunne bevege seg fra rom til rom med letthet. Det har også den fordelen at jeg får trene bena mens jeg går stolen fremover.
Les hele historien
Case Alison 1 1 2

Allisons historie

Jeg har mer energi på jobben og kan delta mer i husarbeidet hjemme, takket være støtten og hjelpen jeg får fra min nye stol. Jeg får også veldig sjelden leggkramper nå, noe som er utrolig.
Les hele historien
Case kenneth 1 1

Kenneths historie

Før kunne jeg ikke delta i matlaging og kunne ikke reise meg opp, spesielt ved komfyren. Jeg måtte ha noe å holde i, for man vet aldri når man kommer til å falle. Jeg lager mat og rører i gryter nå, siden jeg har begge hendene fri.
Les hele historien
case lilly 1 1 2

Lillys historie

Nå lager jeg gjerne mat til flere dager av gangen, og det utgjør så stor forskjell at jeg klarer å skrelle potetene. God kost er viktig for et godt liv med gikt – og å bestille noe gir jo appetitt.
Les hele historien
charlotte fortaelling 1

Charlottes historie

Jeg sitter veldig godt i stolen. Ryggstøtten gir god støtte – både på kjøkkenet og når jeg sitter ved spisebordet og spiser eller bruker iPaden min. Det gir også god støtte når jeg vil hvile ryggen og lene meg litt tilbake.
Les hele historien
Patrick ny 11

Patricks historie

Jeg klarer ikke å reise meg opp og snakke med noen i mer enn noen få minutter. Hvis du ikke selv har opplevd utfordringer med balanse, er det veldig vanskelig å forstå hvor mye det tar av hverdagen.
Les hele historien
VELA stol til fallforebygging

Kaj Hennings historie

Siden jeg fikk en VELA-stol, har jeg blitt mer aktiv i dagliglivet og mindre redd for å falle. VELA-stolen har gitt meg større frihet i mitt eget hjem og styrket min tillit til å utføre daglige gjøremål.
Les hele historien

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi fokuserer på deg og dine behov og hvordan du kan få mest mulig ut av din VELA-stol – sammen finner vi den beste løsningen.

Vi snakker av erfaring

Dette innholdet bygger på mer enn 50 års utvikling og erfaring med VELA-stoler, med over 500.000 solgte stoler på verdensbasis. Denne siden er utarbeidet i samarbeid med forfatteren.