Livet med sklerose - Kenneths historie

”Jeg kan gjøre så mye mer nå fordi stolen kan gjøre SÅ mange ting”

56285225 389334384984359 6142200217107169280 n edit

Bruker: Kenneth
Alder: 29 år, diagnostisert for 2 år siden
Diagnose: Progressiv attakvis sklerose

Kenneth har en langsomt progredierende MS. Forverringen kommer imidlertid også i form av attakk, selv om de er sjeldne. Sykdommen har roet seg for øyeblikket, men han tenker ofte på når neste attakk vil komme. Det hele virker veldig nytt, og hverdagen preges av at det er gode og dårlige dager med MS.

Kenneths dag preges av at han fort blir trøtt, at han har vansker med å huske og at hele kroppens venstre side av ikke fungerer ordentlig. Det er ofte noe som er til hindring, siden hodet vet man kan, mens kroppen bare ikke reagerer. Det betyr bl.a. at Kenneth har problemer med å gå selv og med å løfte ting.

Kenneth fikk bevilget en VELA ståstøttestol fra kommunen sommeren 2018, da han fikk problemer med å gjennomføre mange daglige gjøremål uten hjelp. Det kommer ingen hjelp utenfra, slik at Kenneth er avhengig av hjelpemidler i hverdagen og bruker sin VELA-stol til nesten alt: ”den gir meg frihet, styrke og energi”, som han sier. Han bruker stolen både når han skal sitte og som støtte når han skal stå oppreist. Det betyr bl.a., at han kan delta i matlagingen sammen med sin kjæreste.

 

”Før kunne jeg ikke delta i matlaging eller stå oppreist, spesielt ved komfyren. Jeg måtte ha noe å holde meg fast i, for man vet aldri når man vil falle. Nå lager jeg mat øg rører i gryter, siden jeg har begge hendene frie.”

”Jeg brukte svært lang til på å fylle i og tømme oppvaskmaskinen. Nå tar det ti minutter, da jeg kan sitte i stolen og kjøre rundt til alt. Det kan godt være det ser litt latterlig ut at jeg kjører rundt i stolen: opp ned, så vippe setet litt og bremse stolen for å komme opp til de øverste hyllene – men det virker. Det har gitt meg frihet ved at jeg kan gjøre ting selv. De kreftene jeg sparer på det ene stedet, kan jeg bruke for å klare noe annet.”

Kenneth klarer også å ta litt rengjøring, både gulvvask og støvsuging. Flere av husets dørstokker er fjernet, slik at Kenneth kan skyve seg rundt mens han sitter i stolen.
Kenneth kan også ordne med klesvask, da tørketrommelen er kommet opp i en god arbeidshøyde.

Hva Kenneth sier om VELA Salsa ståstøttestol:

”Når jeg skal spise, så bruker jeg ofte stolen. Det er enkelt med høydejusteringen, så den kan justeres nøyaktig til de aktivitetene som jeg gjerne vil gjøre.”

”Hvis jeg står for lenge så begynner bena mine å riste og så faller jeg. Derfor er stolen min uunværlig i min hverdag. Jeg kan nå opp til de øverste hyllene og sette på plass, fylle i og tømme oppvaskemaskinen.”

”Jeg bruker den også når jeg sitter ved datamaskinen. Jeg har et heve- og senkebord, så jeg kan jo bare bruke stolen for å reise meg opp når jeg er lei av å sitte – for det blir man jo!”

”Hvis jeg bare hadde en vanlig stol så ville det nok ha gått galt – jeg kan bremse stolen min, og jeg kan heve den og vippe den.”


Les også