Selvstendig i eget hjem til tross for overvekt: Karens historie

 • 8. juli 2024
 • Lestid: 9 min.
Spill av video

Innholdsfortegnelse

Karens historie som svært overvektig

Karen er en 68 år gammel kvinne fra Canberra i Australia, som bor alene og er svært overvektig. Hennes liv har vært preget av smerter på grunn av spondylose (slitasjeforandringer i ryggen), skiveprolaps og leddgikt i høyre hofte. Hun opplever daglige smerter i nedre del av ryggen, hoften og halebenet, noe som gjør det vanskelig for henne å gå og stå oppreist. Karen har også en lungesykdom som påvirker pusten hennes og fører til kortpustethet.

Etter å ha fått en VELA Tango 310E stol, har Karen opplevd en betydelig forbedring. Hun forteller at hun har fått en helt annen opplevelse av sin egen kropp og hverdag, og at stolen passer godt til henne og hennes aktivitetsnivå.

Jeg opplever aldri noen smerte når jeg sitter i VELA-stolen, så den har endret mitt sosiale liv. Jeg har fått min selvstendighet igjen.

Hvordan Karen klarer hverdagsaktiviteter som svært overvektig

Karen må bruke krykker eller støtte seg til møbler for å bevege seg rundt i hjemmet sitt. Hun kan bare flytte seg over svært korte avstander, som for eksempel fra stolen til sofaen, og stå oppreist i kort tid av gangen.

Når Karen skal bevege seg fra et rom til et annet, bruker hun sin elektriske rullestol. Dette skaper imidlertid noen utfordringer, ettersom den store og tunge elektriske rullestolen er vanskelig å manøvrere på grunn av plassmangel, spesielt i hennes smale kjøkken.

Karen beskriver også hvordan det tidligere var smertefullt å gå til og fra badet, da hennes elektriske rullestol ikke kunne komme inn gjennom døråpningen. Dette påvirket hennes gangdistanse og førte til smerter og usikkerhet. Med sin VELA-stol har Karen imidlertid ikke lenger denne utfordringen.

Den enkle handlingen å kunne lage en kopp te eller kaffe er veldig befriende. Det har endret min følelsesmessige og mentale tilstand. Det endrer alt bare å ha friheten til å gjøre noe så enkelt som det.

Hva er høy overvekt?

Høy overvekt kan påvirke pust og lungefunksjon negativt. Når man har for mye fett rundt magen og ryggen, kan det gjøre det vanskelig for brystet å utvide seg, og det kan også påvirke musklene som hjelper med å puste. Dette kan føre til problemer som rask og overfladisk pusting og økt risiko for luftveissykdommer hos personer med alvorlig overvekt, spesielt hvis fettdepotene er lagret rundt mage og rygg.1

Når er man svært overvektig? For å avgjøre dette kan man bruke verktøy som BMI (kroppsmasseindeks.2

Komplikasjoner forbundet med svær overvekt
Å leve med høy overvekt kan være forbundet med flere symptomer og følgesykdommer.3,4,5 Noen av disse inkluderer:

 • Kardiovaskulære sykdommer (hjerte- og karsykdommer) 
 • Forhøyet blodtrykk 
 • Type 2 diabetes 
 • Søvnapné 
 • Pusteproblemer 
 • Osteoartrose, spesielt i hofter og knær 
 • Gastroøsofageal reflukssykdom (GORD) 
 • Psykiske problemer som depresjon og angst 
 • Smerter og redusert fysisk funksjon 

En stol til formålet

Fall er ikke noe nytt for Karen. Tidligere forsøkte hun å bevege seg rundt i hjemmet sitt på en vanlig kontorstol, men som Karen beskriver det, var denne typen stol slett ikke egnet for henne eller formålet.

For det første beskriver hun hvordan en vanlig kontorstol ikke er velegnet for bariatrisk bruk. Hun følte seg presset ut på kanten av setet, noe som økte risikoen for å falle, spesielt hvis hun mistet fotfestet på én fot eller et hjul ble fanget i en teppekant.

For det andre savnet hun en brems som var lett å betjene. Spesielt ved inn- og utstigning måtte Karen tidligere støtte seg til omgivelsene for å forhindre at stolen løp av sted med henne, og hun endte på gulvet. Dette utgjorde ikke bare en risiko for personskade, men var også problematisk siden Karen ikke kunne reise seg selv hvis hun falt.

Slik hjelper en VELA-stol ved høy overvekt

Kroppsposisjoner påvirker hvordan lungene våre fungerer, og for personer som er svært overvektige, kan riktig kroppsposisjon hjelpe med å forbedre lungefunksjonen. Den måten man sitter eller ligger på har en direkte innvirkning på brystkassens bevegelighet og de musklene vi bruker til å puste.

En undersøkelse har vist hvordan høy overvekt og ulike kroppsposisjoner påvirker brystvolum, lungefunksjon og muskelstyrke i pustemusklene. For sengeliggende personer med høy overvekt er lungefunksjonen bedre når de skifter til en sittende posisjon. Resultatene viser at det å sitte, både med og uten ryggstøtte, gir de største forbedringene i lungens funksjon, brystkassens samlede volum og styrken i pustemusklene.

Å ligge ned medfører den største reduksjonen i brystkassens volum, lungefunksjon og pustemuskelstyrke. Derfor er det viktig å sitte opp som en metode for å forebygge og behandle pusteproblemer hos personer med høy overvekt.1

I denne sammenhengen kan VELA-stolen være en ideell løsning og hjelp for en person som er svært overvektig, ved å skape bevegelsesfrihet og en hensiktsmessig posisjonering for de som opplever mobilitetsbegrensninger og pusteproblemer.

Karen har fått sin selvstendighet tilbake

Karen forteller at hun tilbringer 90 % av tiden sin i lenestolen. Før hun fikk sin VELA-stol, var hun ute av stand til å bevege seg rundt i huset uten personlig assistanse.

I 6-7 år har Karen vært avhengig av selvbetalt hjemmepleie for hjelp med husarbeid og matlaging. Men slik er det ikke lenger. Med sin arbeidsstol kan Karen nå selvstendig bevege seg rundt på kjøkkenet og lage en kopp te eller kaffe når det passer henne.

Karen elsker også å være sosial og ha gjester på besøk, noe som har blitt mye enklere nå som hun ikke er avhengig av andre for å klare vanlige daglige oppgaver.

VELA-stolen har været en absolut gave!

Faktisk har det lyktes Karen å halvere tiden hun nå trenger selvbetalt hjemmehjelp etter hun har fått en VELA-stol. Nå trenger hun kun hjelp til rengjøring i huset og hagearbeid.

Karen er veldig begeistret for mobiliteten hun har oppnådd med VELA-stolen og kaller seg selv en «fartsbølle». I tillegg har hun ikke vært nødt til å tilpasse hjemmet sitt til arbeidsstolen, noe som ellers ville vært nødvendig for å oppnå samme selvstendighet med en elektrisk rullestol. 

Frihet og selvstendighet som svært overvektig

En VELA-stol gir svært overvektige personer mulighet til å bevare sin selvstendighet og frihet i hjemmet. Dette gjør det lettere å utføre aktiviteter som normalt kan være utfordrende på grunn av størrelsen og eventuelle komplikasjoner.

Hvis man opplever pustebesvær, noe som kan føre til svimmelhet og ubehag, kan en VELA-stol avhjelpe pusteproblemene og bidra til å opprettholde et aktivt liv. Samtidig kan stolen avlaste hvis man lider av smerter i knær, hofter og korsrygg.

Stolens formål er å minimere usikkerhet og risikoen for fall i forbindelse med fysisk aktivitet. For mange fører denne usikkerheten til forsiktighet, som kan føre til redusert fysisk aktivitet, noe som ofte forverrer symptomer og relaterte sykdommer. En VELA-stol kan derfor være til stor hjelp for svært overvektige.

VELA-stol for overvekt

Kontakt oss

Kildehenvisninger

1 Total and Compartmental Chest Wall Volumes, Lung Function, and Respiratory Muscle Strength in Individuals with Abdominal Obesity: Effects of Body Positions 2019. Rattanaporn Sonpeayung et al.

2 Helsenorge.no

3 https://www.healthdirect.gov.au/obesity

4 https://www.cdc.gov/healthyweight/effects/index.html

5 https://www.nhlbi.nih.gov/health/overweight-and-obesity/symptoms