Chat with us, powered by LiveChat

Manuell rullestol eller en VELA-stol?

Mennesker med funksjonsnedsettelser kan ha stor nytte av å ha hjelpemidler som kan gjøre hverdagen lettere. Et hjelpemiddel kan kan være så mangt, og ha ulike bruksområder – og det finnes ingen fasit på hva som er riktig hjelpemiddel for deg.

Hvis du tenker at du kanskje har behov for en manuell eller aktiv rullestol, burde du vurdere om en VELA-stol kan være noe for deg.

stol med sædeløft hero ved sengen paaklaedning

Et aktivt liv med en VELA-stol

Videre kommer vi inn på hva en VELA-stol – også kalt en arbeidsstol – kan bidra med i en hverdag preget av fysiske utfordringer, samt manglende krefter eller balanseutfordinger

Forskjellige hjelpemidler i hjemmet kan enkelt utfylle hverandre i løpet av dagen, men dersom du ønsker et aktivt liv, til tross av funksjonsnedsettelser eller handicap, må også ditt hjelpemiddel støtte dine aktiviteter. 

Hjelpemiddelet skal støtte deg i dine behov, gi sikkerhet og stabilitet, uansett om du lager mat, stryker klær, vasker eller får venner på besøk til ettermiddagskaffen.

Se hva VELA-stolen kan hjelpe deg med i ditt hjem

Overblikk

Sikkerhet fremfor alt

Når du beveger deg rundt i en manuell rullestol, er det lettest å bruke armene til å dytte seg fremover da rullestolen ofte har store hjul. Dette betyr at du aldri har frie hender når du beveger deg rundt.

En VELA-stol kan “gås” eller dyttes rundt med bena, mens du sitter på stolen. Hjulene er mindre, men triller lett, slik at du kommer deg lett rundt. Dette er en stor fordel fordi du har hendene fri, slik at du kan flytte et vannglass fra kjøkkenvasken til spisebordet, hjelpe til med borddekking eller noe helt annet.

Når du “går” arbeidsstolen rundt til forskjellige aktiviteter kan du enkelt låse hjulene ved hjelp av en bremsestang, slik at stolen står trygt. Dette kan du ikke gjøre på samme måte med en manuell rullestol, da disse ofte må låses på begge sider før de er sikre.

Still høyden inn etter dine behov

En manuell rullestol er typisk et mer “passivt” hjelpemiddel enn det en arbeidsstol er. En arbeidsstol understøtter dine aktiviteter i hverdagen. Eksempelvis kan du stille inn setehøyden på en VELA-stol ved hjelp av den smarte heve/senke-funksjonen.

Det betyr at du, ved et trykk på en knapp, kan komme deg langt ned for å tømme oppvaskmaskinen, eller høyt opp for å sette på plass ting i overskapene – alt mens du fortsatt sitter sikkert og stabilt i stolen din. En manuell rullestol har, normalt sett, en fast høyde som ikke kan justeres opp eller ned. 

Med en arbeidsstol fra VELA kan du dessuten oppnå en optimal sittehøyde. Det kan både være en fordel i forhold til benlengde, men også for å justere riktig høyde i forhold til bord du sitter ved eller oppgaver du utfører. 

I tillegg kan den elektriske heve/senke-funksjonen være en stor hjelp for å komme seg opp av stolen, eller hvis du skal flytte deg mellom eksempelvis stolen og sengen.

Hva er en god sittestilling?

En manuell rullestol har ofte et flatt eller bakoverlent sete, noe som sørger for at du blir sittende litt bakoverlent i rullestolen. Dette er behagelig når du slapper av, eller blir dyttet rundt av noen andre.

Når du skal spise eller gjør ulike aktiviteter, er det derimot en fordel å sitte med et lett fremoverlent sete da dette sørger for at du sitter rett og er klar for å gjøre noe. 

VELA-stolen kan justeres slik at setet både kan være freoverlent eller bakoverlent, dette betyr at du selv bestemmer når du ønsker å sitte på den ene eller den andre måten. 

Arbeidsstolens “aktive” sittestilling er også en fordel når du skal spise fordi sittestillingen minsker risikoen for å svelge maten feil, også kalt dysfagi. I tillegg kan det være praktisk å sitte i en aktiv posisjon, for eksempel mens du sitter ved et bord og gjør en aktivitet. 

Om du bør velge en manuell rullestol eller en arbeidsstol avhenger, selvfølgelig, av dine behov og daglige utfordinger.

Opnå en god arbejdsstilling med en arbejdsstol

En VELA-arbejdsstol er lavet til at hjælpe og støtte mennesker med funktionsnedsættelser i deres daglige aktiviteter – på en sikker, tryg og komfortabel måde. 

Arbejdsstolen kan fås med forskellige ryglæn og sædepuder, der passer til dig. De kan indstilles i både vinkel og højde, så du får en komfortabel siddestilling, der passer til dine behov, og som du kan ændre, i forhold til hvad du laver.  

En VELA-arbejdsstol er nem at indstille og nem at manøvrere rundt, og derfor kan den hjælpe dig med at bibeholde eller genvinde en selvstændig hverdag.

Se hva våre brukere sier

Mer enn 500.000 glade brukere av VELA-stolen

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi fokuserer på deg og dine behov og hvordan du kan få mest mulig ut av din VELA-stol – sammen finner vi den beste løsningen.

Vi snakker av erfaring

Dette innholdet bygger på mer enn 50 års utvikling og erfaring med VELA-stoler, med over 500.000 solgte stoler på verdensbasis. Denne siden er utarbeidet i samarbeid med forfatteren.