Chat with us, powered by LiveChat

Lev med parkinson med en stol fra VELA

Et liv med parkinson kan være forbundet med utfordringer av ulike typer, alt avhengig av hvordan sykdommen påvirker og utvikler seg hos hver enkelt person. De fleste opplever økende utfordringer, hvilket med tiden kan få store konsekvenser. Les hva VELA tilbyr av hjelpemidler til parkinson og hvordan det kan gjøre hverdagen mer overkommelig.

aeldre stole 1 1

Rehabilitering med parkinson – det kan la seg gjøre

Et liv i parkinsonrehabilitering behøver heldigvis ikke kun bestå av utfordringer og anstrengelser – det er Caroline et godt eksempel på. Selv om hun har rundet 80 år, kan hun fortsatt utfordre seg selv og kroppen sin.

Caroline er en pensjonert sykepleier, og har i nesten et tiår levd med daglige utfordringer på grunn av parkinson. Caroline har alltid vært vant til å gjøre ulike oppgaver selv, men nå betyr sykdommen hennes at hun har utfordringer med å lage sin egen mat grunnet smerter i ryggen. 
Matlaging er en aktivitet hun finner mye glede i, men økende grad av smerte og problemer knyttet til parkinson har fjernet gleden hun en gang hadde av å gjøre ting selv. Med en slik diagnose kan en rullator fort være et godt hjelpemiddel, men i Caroline sitt tilfelle var det, uten tvil, en arbeidsstol fra VELA som gjorde forskjellen.

 

Fysisk trening og en VELA-stol som hjelpemiddel

Samtaler med en ergoterapeut fra kommunen resulterte i en faglig vurdering av hva Caroline kunne, og hva hun ikke lenger klarer. Med bakgrunn i samtalene ble det utviklet en treningsplan, hvor Caroline også ble utstyrt med en arbeidsstol fra VELA. Dette utgjorde en verden av forskjell.

Denne stolen har bremser, elektrisk høydeinnstilling og armlen. Det betyr at jeg kan stille inn stolens høyde, slik at den passer til det jeg gjør, mens jeg sitter i den.

En arbeidsstol kan hjelpe med å spare på energien

En av de største utfordringene Caroline har er at hun ikke kan stå oppreist lenge av gangen. Dette har ført til at hun har hatt utfordringer med å lage mat, fordi hun kun kan stå i få minutter av gangen før hun må sette, eller legge, seg ned og hvile. 

Med en arbeidsstol fra VELA kan Caroline spare på kreftene der hun trenger det, slik at hun kan bruke krefter på det som gir henne mest verdi. Nå kan hun sitte i de situasjonene der hun ellers måtte stått oppreist, og hun kan derfor fokusere på å lage mat istedenfor å holde balansen. 

Jeg kan heve stolen slik at jeg kan få bena mine under kjøkkenvasken, og kommer helt inn samtidig som jeg har rett rygg og får hvilt armene mine.

Lev med parkinson: Slik hjelper stolens funksjoner

Stolen har hjul som triller lett, noe som betyr at den kan gås rundt. Dersom man har problemer med å bevege seg rundt eller har dårlig balanse, kan dette utgjøre en stor forskjell.

I Caroline sitt tilfelle er stolens bremser utslagsgivende, spesielt under matlaging. Når stolen har bremsen på, gir den stabilitet, noe som gjør at hun kan slappe av i bena slik at de ikke blir så slitne.

Nå kan jeg nå gryter og tallerkener i både over- og underskap, bremsen gjør også at jeg kan sitte trygt når jeg kutter grønnsaker eller rører i gryten.

Nå kan jeg selv lage mat igjen

En av de tingene som har utgjort en stor forskjell for Caroline, er at hun ikke lenger trenger å bruke unødvendige krefter på å “bare” stå oppreist. På tross av sin diagnose kan hun stadig være mer aktiv på kjøkkenet, være politisk aktiv og skrive leserbrev. Alt dette kan hun nå gjøre fordi VELA-stolen hjelper henne med daglige gjøremål, slik at hun har energi til andre aktiviteter.

Allerede etter få ganger med kjøkkentrening i min VELA-stol kunne jeg skrelle poteter igjen, hakke løk og steke kjøttdeig uten å trenge pause.

Caroline er ikke hennes virkelige navn, da hun ønsker å være anonym. VELA er dog kjent med hennes virkelige navn.

VELA fortellinger

Case Alison 1 1 2

Alissons fortelling

Jeg har mer energi på jobben og kan delta mer i husarbeidet hjemme, takket være støtten og hjelpen jeg får fra min nye stol. Jeg får også veldig sjelden leggkramper nå, noe som er utrolig.
Les hele historien
charlotte fortaelling 1

Charlottes historie

Jeg sitter veldig godt i stolen. Ryggstøtten gir god støtte – både på kjøkkenet og når jeg sitter ved spisebordet og spiser eller bruker iPaden min. Det gir også god støtte når jeg vil hvile ryggen og lene meg litt tilbake.
Les hele historien
case aileen blinde 2 1 1

Aileens historie

Denne stolen er fantastisk. Jeg føler meg så trygg i den, og det er en glede å kunne bevege seg fra rom til rom uten noen problemer. Det er også en fordel at jeg får trent bena mens jeg går stolen fremover.
Les hele historien
case lilly 1 1 2

Lillys historie

Nå liker jeg å lage mat i flere dager av gangen, og det er en stor forskjell at jeg kan skrelle potetene selv. Godt kosthold betyr mye for et godt liv med leddgikt – og det gir jo mer appetitt enn å bestille mat.
Les hele historien
Case kenneth 1 1

Kenneths historie

Før kunne jeg ikke bidra med matlaging og stå opp, spesielt ved komfyren. Jeg skulle gjerne hatt noe å holde fast i, for man vet aldri når man kan falle. Jeg lager mat og rører i gryter nå som jeg har mulighet til å ha begge hendene fri.
Les hele historien
Patrick ny 11

Patricks historie

Jeg klarer ikke å stå oppreist og prate med noen i mer enn et par minutter. Hvis du ikke har opplevd balanseutfordringer selv, så er det svært vanskelig å forstå omfanget av disse problemene.
Les hele historien
VELA stol til fallforebygging

Kaj Hennings historie

Siden jeg fikk en VELA-stol, har jeg blitt mer aktiv i dagliglivet og mindre redd for å falle. VELA-stolen har gitt meg større frihet i mitt eget hjem og styrket min tillit til å utføre daglige gjøremål.
Les hele historien

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi fokuserer på deg og dine behov og hvordan du kan få mest mulig ut av din VELA-stol – sammen finner vi den beste løsningen.

Vi snakker av erfaring

Dette innholdet bygger på mer enn 50 års utvikling og erfaring med VELA-stoler, med over 500.000 solgte stoler på verdensbasis. Denne siden er utarbeidet i samarbeid med forfatteren.