Muskelsvinn

Muskelsvinn er et fellesnavn for en rekke forskjellige nevromuskulære sykdommer som gir seg utslag i forskjellige former og grader av funksjonsnedsettelse. For øyeblikket (primo 2016) finnes det 25 forskjellige muskelsvinndiagnoser og et utall underdiagnoser. Det er også stor forskjell på de enkelte diagnosene og hvordan de utvikler seg. Noen personer opplever bare noen få symptomer i forbindelse med sykdommen, mens andre får omfattende funksjonsnedsettelser.

Muskelsvinn kan ikke helbredes, men det kan gjøres mye for å avhjelpe og lindre følgene av sykdommen. Mange mennesker med muskelsvinn har behov for hjelpemidler, og for personlig og praktisk hjelp.

Avhengig av funksjonsnedsettelser kan muskelsvinn hos barn og voksne føre til problemer med å klare hverdagsaktiviteter i hjemmet, på skolen eller på jobb. Det kan f.eks. være hurtig utmattelse, problemer med å reise og sette seg, dårlig balanse, gangbesvær, vanskeligheter med å stå oppreist i lengre tid, samt smerter og problemer med å håndtere f.eks. kjøkkenredskaper og spisebestikk.

VELA har et stort utvalg av arbeidsstoler, ståstøttestoler og elektriske rullestoler som kan lette hverdagen for mennesker med muskelsvinn og gjøre det mulig å være selvhjulpen lengst mulig.

Ved lettere funksjonsnedsettelser, som f.eks. nedsattt balanse og gangbesvær, kan en arbeidsstol eller ståstøttestol lette hverdagsaktiviteter betydelig:

 • Større sikkerhet: Brukere som f.eks. har dårlig stående balanse får ekstra sikkerhet og trygghet når stolens sentralbrems aktiveres. Da står stolen står helt stille, f.eks. når brukeren skal reise og sette seg. Armlener gir også ekstra sikkerhet og trygghet fordi de bidrar til at brukeren kan sette seg rolig og sikkert ned i stolen.
 • Enklere betjening: Hvis brukeren har nedsatt kraft i hendene kan spesielle betjeningsvennlige grep og kontakter monteres på stolene.
 • Bedre sittestilling: Brukeren kan få en komfortabel og ergonomisk avlastende sittestilling, da sete og rygg kan innstilles i forhold til brukerens behov.
 • Mer komfort og støtte: Brukeren kan få ekstra polstring av sete, rygg og armlene med mykere skum, samt forskjellige seteputer som er tilpasset brukerens behov. VELA kan også tilby særlige trykkavlastende seteputer som kan gi bedre komfort og lindre eventuelle smerter.
 • Færre smerter: Enkel betjening og innstilling av stolen kan redusere risikoen for smerter – elektrisk høydeinnstilling skåner f.eks. brukeren for unødige støt og slag, og letter samtidig inn- og utstigning av stolen. Færre smerter, større sikkerhet og økt komfort gir dessuten mindre tretthet

Ved store funksjonsnedsettelser kan en elektrisk rullestol med tilpasningsmuligheter i forhold til både sittestilling og kjøreegenskaper lette hverdagen:

 • Økt mobilitet: Brukeren får mulighet til å ferdes på egen hånd både inne og ute. En VELA elektrisk rullestol kan også fås med avansert styring og spesialtilpassede kjøreegenskaper hvis brukeren har særlige behov.
 • Større sikkerhet: Brukere som har dårlig stående balanse får ekstra sikkerhet og trygghet med en elektrisk rullestol som passer til hans/hennes spesifikke behov. Den elektriske rullestolens kjøreegenskaper kan programmeres slik at brukeren får trygghet og behagelige kjøreopplevelser med mulighet til å manøvrere sikkert både hjemme, på jobben, på skolen, i butikker og i trafikken.
 • Bedre sittestilling: Brukeren kan få en komfortabel og ergonomisk avlastende sittestilling, da sete og rygg kan innstilles i forhold til brukerens behov. Sittestillingen kan enten innstilles manuelt eller elektrisk, avhengig av brukerens funksjonsnedsettelser og behov.
 • Mer komfort og støtte: Brukeren kan få ekstra polstring av sete, rygg og armlene, f.eks. med mykere skum eller forskjellige seteputer. Spesielle trykkavlastende seteputer kan gi bedre komfort og lindre eventuelle smerter. Brukeren kan også få stabilisert sin sittestilling med forskjellige ryggsystemer, kroppsstøtter og nakkestøtte. Det er dessuten mulig å montere spesialtilpassede setesystemer og formstøp.
 • Enklere betjening: Hvis Brukeren har nedsatt kraft i hendene kan spesielle betjeningsvennlige joysticker og kontakter monteres på stolene, f.eks. hakestyring, hvis brukeren ikke kan benytte alminnelige joysticker. Hvis brukeren ikke selv kan kjøre den elektriske rullestolen kan det monteres ledsagerstyring slik at hjelperen kan kjøre stolen for brukeren.
 • Færre smerter: Enkel betjening og bruk av kjørestolens el-funksjoner, f.eks. sete tilt, kan hjelpe brukeren med å få skiftende sittestillinger i løpet av en lang dag. Dermed kan trykkfordelingen på brukerens kropp endres slik at risikoen for smerter og trykksår reduseres, og brukeren vil oppleve god komfort ved langvarig bruk.
 • Større batteri: Hvis det er behov for å kunne tilkoble ekstra elektrisk utstyr på stolen, kan VELA f.eks. tilby å bytte ut standardbatteriene med større og kraftigere batterier.

Kontakt kundeservice eller en salgskonsulent

Vi anbefaler bl.a. følgende stole til mennesker med muskelsvind:

VELA Blues 100 (VELA Maxi)HMS nr. 

VELA Blues 100 (VELA Maxi) er en kompakt, elektrisk rullestol, som er egnet for innendørs bruk. Stolen har gode kjøreegenskaper på jevnt underlag. Stolen kommer som forhjulsdrevet eller baghjulsdrevet

Læs mere

VELA Blues 210SCHMS nr.  203941

VELA Blues 210SC er en kompakt, allsidig elektrisk rullestol som kan dekke de fleste behovene, også for brukeren med en aktiv livsstil, som for eksempel arbeid eller utdanning. Stolen er egnet for innendørs bruk, og fjæringen sikrer god komfort.

Læs mere

VELA Blues 210SCJ - avansertHMS nr.  203943

VELA Blues 210SCJ er en kompakt, allsidig elektrisk rullestol for barn, som er egnet for innendørs bruk, med skole og aktiviteter. Stolen har gode kjøreegenskaper og fjæring på alle hjul, som sikrer god komfort og stabilitet på jevnt underlag.

Læs mere

VELA Blues 210SCJ - enkelHMS nr.  203942

VELA Blues 210SCJ er en kompakt, allsidig elektrisk rullestol for barn, som er egnet for innendørs bruk, med skole og aktiviteter. Stolen har gode kjøreegenskaper og fjæring på alle hjul, som sikrer god komfort og stabilitet på jevnt underlag.

Læs mere

VELA Blues 210SCYHMS nr.  203940

VELA Blues 210SCY er ideell for innendørs bruk. Sitteenheten er liten og diskret, så det visuelle fokuset er på brukeren snarere enn stolen. Dette er en praktisk stol for hjemmet, skolen og på arbeidsplassen, da den tar liten plass og er lett å kjøre.

Læs mere

VELA Blues 300 (VELA Swing)HMS nr. 

VELA Blues 300 (VELA Swing) er en fleksibel, elektrisk rullestol, som er egnet for kombinert udendørs og innendørs bruk. Stolen har gode kjøreegenskaper på jevne flader.

Læs mere

VELA Tango 100EHMS nr. 

VELA Tango 100E er en arbeidsstol med elektrisk seteløft, seterotasjon og ergonomisk sitteenhet. Stolen fremmer en aktiv sittestilling, deltagelse i hverdagsaktiviteter i hjemmet og på arbeidsplassen. De lettrillene hjulene gjør stolen lett å «gå frem».

Læs mere

VELA Tango 100E-1HMS nr.  248846

VELA Tango 100E-1 til brukeren som har behov for en mindre sitteenhet.

Læs mere

VELA Tango 100E-2HMS nr.  248847

VELA Tango 100E-2 til brukeren som har behov for en standard sitteenhet.

Læs mere

VELA Tango 100E-3HMS nr.  248848

VELA Tango 100E-3 til brukeren som har behov for en større sitteenhet og mer støtte i ryggen.

Læs mere

VELA Tango 100EF-1HMS nr.  216006

VELA Tango 100EF-1 til brukeren som har behov for en mindre sitteenhet.

Læs mere

VELA Tango 100EF-2HMS nr.  216007

VELA Tango 100EF-2 til brukeren som har behov for en standard sitteenhet.

Læs mere

VELA Tango 100EF-3HMS nr.  216008

VELA Tango 100EF-3 til brukeren som har behov for en større sitteenhet og mer støtte i ryggen.

Læs mere

VELA Tango 100ESHMS nr. 

VELA Tango 100ES er et barnesete med elektrisk høydejustering - perfekt for barn og unge med spesielle behov. Elektrisk justering høyde hjelper barnet få av og på og gir rom for ulik setehøyder på ulike aktiviteter.

Læs mere

VELA Tango 100SHMS nr. 

VELA Tango 100S er en sikker stol til barn og unge med spesielle behov. Stolen er perfekt for bruk i skolen og hjemmet. Sentralbremsen gir stabilitet ved aktivitet og når barnet skal reise seg eller sette seg ned.

Læs mere

VELA Tango 200EHMS nr. 

VELA Tango 200El er en arbeidsstol med elektrisk høyderegulering og høyere ryggstøtte med ekstra korsryggstøtte sammenlignet med VELA Tango 100El-modellen.

Læs mere

Dansk design og produksjon

Uendelige tilpasningsmuligheter

Gratis rådgiving av fagspesialister