Muskelsvinn

Muskelsvinn er et fellesnavn for en rekke forskjellige nevromuskulære sykdommer som gir seg utslag i forskjellige former og grader av funksjonsnedsettelse. For øyeblikket (primo 2016) finnes det 25 forskjellige muskelsvinndiagnoser og et utall underdiagnoser. Det er også stor forskjell på de enkelte diagnosene og hvordan de utvikler seg. Noen personer opplever bare noen få symptomer i forbindelse med sykdommen, mens andre får omfattende funksjonsnedsettelser.

Muskelsvinn kan ikke helbredes, men det kan gjøres mye for å avhjelpe og lindre følgene av sykdommen. Mange mennesker med muskelsvinn har behov for hjelpemidler, og for personlig og praktisk hjelp.

Avhengig av funksjonsnedsettelser kan muskelsvinn hos barn og voksne føre til problemer med å klare hverdagsaktiviteter i hjemmet, på skolen eller på jobb. Det kan f.eks. være hurtig utmattelse, problemer med å reise og sette seg, dårlig balanse, gangbesvær, vanskeligheter med å stå oppreist i lengre tid, samt smerter og problemer med å håndtere f.eks. kjøkkenredskaper og spisebestikk.

VELA har et stort utvalg av arbeidsstoler, ståstøttestoler og elektriske rullestoler som kan lette hverdagen for mennesker med muskelsvinn og gjøre det mulig å være selvhjulpen lengst mulig.

Ved lettere funksjonsnedsettelser, som f.eks. nedsattt balanse og gangbesvær, kan en arbeidsstol eller ståstøttestol lette hverdagsaktiviteter betydelig:

 • Større sikkerhet: Brukere som f.eks. har dårlig stående balanse får ekstra sikkerhet og trygghet når stolens sentralbrems aktiveres. Da står stolen står helt stille, f.eks. når brukeren skal reise og sette seg. Armlener gir også ekstra sikkerhet og trygghet fordi de bidrar til at brukeren kan sette seg rolig og sikkert ned i stolen.
 • Enklere betjening: Hvis brukeren har nedsatt kraft i hendene kan spesielle betjeningsvennlige grep og kontakter monteres på stolene.
 • Bedre sittestilling: Brukeren kan få en komfortabel og ergonomisk avlastende sittestilling, da sete og rygg kan innstilles i forhold til brukerens behov.
 • Mer komfort og støtte: Brukeren kan få ekstra polstring av sete, rygg og armlene med mykere skum, samt forskjellige seteputer som er tilpasset brukerens behov. VELA kan også tilby særlige trykkavlastende seteputer som kan gi bedre komfort og lindre eventuelle smerter.
 • Færre smerter: Enkel betjening og innstilling av stolen kan redusere risikoen for smerter – elektrisk høydeinnstilling skåner f.eks. brukeren for unødige støt og slag, og letter samtidig inn- og utstigning av stolen. Færre smerter, større sikkerhet og økt komfort gir dessuten mindre tretthet

Ved store funksjonsnedsettelser kan en elektrisk rullestol med tilpasningsmuligheter i forhold til både sittestilling og kjøreegenskaper lette hverdagen:

 • Økt mobilitet: Brukeren får mulighet til å ferdes på egen hånd både inne og ute. En VELA elektrisk rullestol kan også fås med avansert styring og spesialtilpassede kjøreegenskaper hvis brukeren har særlige behov.
 • Større sikkerhet: Brukere som har dårlig stående balanse får ekstra sikkerhet og trygghet med en elektrisk rullestol som passer til hans/hennes spesifikke behov. Den elektriske rullestolens kjøreegenskaper kan programmeres slik at brukeren får trygghet og behagelige kjøreopplevelser med mulighet til å manøvrere sikkert både hjemme, på jobben, på skolen, i butikker og i trafikken.
 • Bedre sittestilling: Brukeren kan få en komfortabel og ergonomisk avlastende sittestilling, da sete og rygg kan innstilles i forhold til brukerens behov. Sittestillingen kan enten innstilles manuelt eller elektrisk, avhengig av brukerens funksjonsnedsettelser og behov.
 • Mer komfort og støtte: Brukeren kan få ekstra polstring av sete, rygg og armlene, f.eks. med mykere skum eller forskjellige seteputer. Spesielle trykkavlastende seteputer kan gi bedre komfort og lindre eventuelle smerter. Brukeren kan også få stabilisert sin sittestilling med forskjellige ryggsystemer, kroppsstøtter og nakkestøtte. Det er dessuten mulig å montere spesialtilpassede setesystemer og formstøp.
 • Enklere betjening: Hvis Brukeren har nedsatt kraft i hendene kan spesielle betjeningsvennlige joysticker og kontakter monteres på stolene, f.eks. hakestyring, hvis brukeren ikke kan benytte alminnelige joysticker. Hvis brukeren ikke selv kan kjøre den elektriske rullestolen kan det monteres ledsagerstyring slik at hjelperen kan kjøre stolen for brukeren.
 • Færre smerter: Enkel betjening og bruk av kjørestolens el-funksjoner, f.eks. sete tilt, kan hjelpe brukeren med å få skiftende sittestillinger i løpet av en lang dag. Dermed kan trykkfordelingen på brukerens kropp endres slik at risikoen for smerter og trykksår reduseres, og brukeren vil oppleve god komfort ved langvarig bruk.
 • Større batteri: Hvis det er behov for å kunne tilkoble ekstra elektrisk utstyr på stolen, kan VELA f.eks. tilby å bytte ut standardbatteriene med større og kraftigere batterier.

Kontakt kundeservice eller en salgskonsulent

Vi anbefaler bl.a. følgende stole til mennesker med muskelsvind:

VELA Blues 210 II A A - HøyHMS nr.  249780

20 cm seteløft. Egnet til brukere som sitter store deler av dagen, og derfor har behov for en rullestol med gode seteløsninger og flere elektriske funksjoner. Stolen er lite plasskrevende og er godt egnet til innendørs bruk. Stolen er høyderegulerbar.

Læs mere

VELA Blues 210 II A A - LavHMS nr.  249782

15 cm seteløft. Egnet til brukere som sitter store deler av dagen, og derfor har behov for en rullestol med gode seteløsninger og flere elektriske funksjoner. Stolen er lite plasskrevende og er godt egnet til innendørs bruk. Stolen er høyderegulerbar.

Læs mere

VELA Blues 210 II A ALB - HøyHMS nr.  249779

20 cm seteløft. Egnet til brukere som har behov for en rullestol som krever lite plass og er godt egnet til innendørs bruk. Stolen er høyderegulerbar, og er velegnet for brukere som utfører daglige aktiviteter sittende i sin rullestol.

Læs mere

VELA Blues 210 II A ALB - LavHMS nr.  249781

15 cm seteløft. Egnet til brukere som har behov for en rullestol som krever lite plass og er godt egnet til innendørs bruk. Stolen er høyderegulerbar, og er velegnet for brukere som utfører daglige aktiviteter sittende i sin rullestol.

Læs mere

VELA Sango FWD II BHMS nr.  249783

God seteløsningen gir støtte, stabilitet og komfort ved brukerens hverdagsaktiviteter. Lett å manøvrere med sin lave setehøyde, gode fjæring, fleksible understell og gode kjøreegenskaper. Optimal for inne-/utekjøring og i bil.

Læs mere

VELA Sango MWD I BHMS nr.  249784

Er enkel å kjøre med drivhjul i midten. Stolen krever lite plass, har liten svingradius og er lett å manøvrere ute som inne. Stolens mange funksjoner gjør det enkelt for brukeren å variere sittestillingen og gir enkel og sikker kjøring.

Læs mere

VELA Sango MWD II AHMS nr.  249785

Enkel å kjøre da stolen dreier om sin egen akse. Stolen er lite plasskrevende, har liten svingradius og egner seg godt til innendørs bruk. Stolens mange el-funksjoner gir brukeren variasjon i sittestillingen og høyt seteløft gjør det lettere å reise seg.

Læs mere

VELA Sango RWD II BHMS nr.  249786

Gir god fremkommelighet og er lett å manøvrere ute og inne, da brukeren har god kjørefølelse med hele stolen. Stolens mange el-funksjoner gjør det enkelt for brukeren å variere sittestillingen, lettere å reise seg og gir enkel og sikker kjøring.

Læs mere

VELA Tango 100ESHMS nr. 

VELA Tango 100ES er et barnesete med elektrisk høydejustering - perfekt for barn og unge med spesielle behov. Elektrisk justering høyde hjelper barnet få av og på og gir rom for ulik setehøyder på ulike aktiviteter.

Læs mere

VELA Tango 100SHMS nr. 

VELA Tango 100S er en sikker stol til barn og unge med spesielle behov. Stolen er perfekt for bruk i skolen og hjemmet. Sentralbremsen gir stabilitet ved aktivitet og når barnet skal reise seg eller sette seg ned.

Læs mere

Dansk design og produksjon

Uendelige tilpasningsmuligheter

Gratis rådgiving av fagspesialister