Gikt

Gikt er en utbredt, kronisk sykdom som berører svært mange mennesker. Gikt er en samlebetegnelse for muskel- og skjelettsykdommer, og dekker mange diagnoser, for eksempel slitasjegikt (også kalt artrose), rygglidelser og leddgikt. Bare i Danmark har ca. 700 000 mennesker gikt. Mange tror at det bare er eldre som får gikt, men yngre mennesker og barn kan også få gikt.

Gikt kan behandles - men så langt ikke helbredes. Medisinsk behandling kan f.eks. redusere symptomer og hemme sykdommens utvikling, og man kan selv gjøre en del for å få det bedre og unngå funksjonstap, f.eks. med mosjon, trening, smertestillende midler og et sunt kosthold.

Felles for mange giktsykdommer er at de gir forskjellige grader av smerter i kroppens ledd og muskler, og kan i tillegg også gi stive ledd, tretthet og nedsatt funksjonsevne.

Giktsykdommer kan gi problemer i forhold til å klare hverdagsaktiviteter i hjemmet, på skolen eller på jobben, avhengig av giktens utbredelse. Dette kommer f.eks. til uttrykk ved smerter når man sitter, problemer med å reise og sette seg, dårlig balanse, gangbesvær, problemer med å stå oppreist i lengre tid, samt smerter og problemer i forhold til å håndtere emballasje, verktøy, kjøkkenredskaper og spisebestikk.

VELA har flere typer arbeidsstoler og ståstøttestoler som kan lette tilværelsen for mennesker med gikt, fordi en stol som hjelpemiddel gir flere fordeler:

 • Økt mobilitet: Brukeren kan enkelt ”gå” stolen forover og dermed komme seg rundt ved egen hjelp, fordi det er god plass til føttene mellom de store og lettløpende hjulene.

 • Større sikkerhet: Brukere med f.eks. dårlig stående balanse får ekstra sikkerhet og trygghet når stolens sentralbrems aktiveres og stolen står helt stille når brukeren reiser og setter seg. Armlene kan også gi sikkerhet og trygghet slik at brukeren kan sette seg rolig i stolen ved f.eks. ryggsmerter og tretthet.
 • Enklere betjening: Hvis brukeren har nedsatt kraft i hender eller har ”krumme fingre” kan det benyttes spesielle giktvennlige grep til brems eller innstilling av stolene.
 • Bedre sittestilling: Brukeren kan få en komfortabel og ergonomisk sittestilling så belastningen av ledd kan reduseres, da sete og rygg kan innstilles i forhold til brukerens behov. F.eks. kan brukere som har stive hofter eller knær innstille setet høyt for å få en god sittestilling.
 • Mer komfort og støtte: Brukerne kan få ekstra polstring av sete, rygglene og armlene med mykere skum, forskjellige seteputer som er tilpasset brukerens behov og spesielle seter, som f.eks. coxit sete eller kort sete med opphøyet midtpute som gir bedre komfort og lindrer smerter.
  • Færre smerter: Enkel betjening og innstilling av stolen kan redusere risikoen for smerter – især kan elektrisk høydeinnstilling skåne brukeren for unødige støt og slag, og samtidig lette inn- og utstigning av stolen. Færre smerter, større sikkerhet og økt komfort gir dessuten mindre tretthet.

  Kontakt kundeservice eller en salgskonsulent

  Vi anbefaler bl.a. følgende stole til mennesker med gigt:

  VELA Tango 100ESHMS nr. 

  VELA Tango 100ES er et barnesete med elektrisk høydejustering - perfekt for barn og unge med spesielle behov. Elektrisk justering høyde hjelper barnet få av og på og gir rom for ulik setehøyder på ulike aktiviteter.

  Læs mere

  VELA Tango 100SHMS nr. 

  VELA Tango 100S er en sikker stol til barn og unge med spesielle behov. Stolen er perfekt for bruk i skolen og hjemmet. Sentralbremsen gir stabilitet ved aktivitet og når barnet skal reise seg eller sette seg ned.

  Læs mere

  VELA Tango E ståstøtteHMS nr. 

  VELA Tango El ståstol er en arbeidsstol til brukere som har behov for støtte og sikkerhet i stående stilling, og som samtidig har behov for elektrisk høyderegulering, for eksempel ved manglende krefter i bena.

  Læs mere

  Dansk design og produksjon

  Uendelige tilpasningsmuligheter

  Gratis rådgiving av fagspesialister