Amputasjon

Amputasjon er en samlebetegnelse for å fjerne deler av eller hele benet. Amputasjon kan være foretatt på leggen, ved kneet, på lårbenet eller helt oppe ved hoften.

Personer med beinamputasjon kan oppleve problemer med å klare hverdagsaktiviteter i hjemmet eller på arbeidsplassen. Mange opplever at de har problemer med å reise seg opp og sette seg ned, har dårlig balanse, gangbesvær, samt problemer med å stå oppreist i lengre tid – både med og uten protese.

Dessuten opplever mange beinamputerte smerter i varierende grad.

VELA har et stort utvalg av arbeidsstoler, ståstøttestoler og elektriske rullestoler som kan lette hverdagen for mennesker med beinamputasjon, og gjøre det mulig å være mest mulig selvhjulpen.

Ved lettere funksjonsnedsettelser, som nedsatt balanse og gangbesvær, kan en arbeidsstol eller en ståstøttestol lette hverdagen betydelig:

  • Større sikkerhet: Brukere som f.eks. har dårlig stående balanse får ekstra sikkerhet og trygghet når stolens sentralbrems aktiveres. Da står stolen helt stille når brukeren f.eks. skal reise seg og sette seg ned. Armlene gir ekstra sikkerhet og trygghet fordi de hjelper brukeren med å kunne sette seg rolig og sikkert ned i stolen.
  • Bedre sittestilling: Brukeren får en komfortabel og ergonomisk avlastende sittestilling, da sete og rygg kan innstilles i forhold til brukerens behov. Arbeidsstolen kan også fås med coxitsete - et sete med en todelt sitteflate hvor delene kan innstilles uavhengig av hverandre. Delte seter gir mulighet for å sitte med en åpen hoftevinkel og med individuell støtte for lårene.
  • Mer komfort og støtte: Brukeren kan få ekstra polstring og mykere skum på sete og rygg, forskjellige seteputer, samt spesielle trykkavlastende seteputer som kan gi bedre komfort og lindre eventuelle smerter. I tillegg kan det monteres en stillbar og avlastende amputasjonsstøtte for økt støtte, smertelindring og bedre balanse.
  • Sikker forflytning: Enkel betjening og innstilling av stolen, f.eks. elektrisk høydeinnstilling, kan lette inn- og utstigning av stolen. Sideveis forflytning kan dessuten foretas sikkert ved å senke armlenene.

Ved store funksjonsnedsettelser som følge av beinamputasjon kan en elektrisk rullestol med tilpasningsmuligheter gjøre hverdagen lettere:

  • Større sikkerhet: Brukeren får mulighet til å kunne ferdes selvstendig både inne og ute. VELA elektriske rullestoler kan også fås med avansert styring og spesialtilpassede kjøreegenskaper og omgivelseskontroll hvis brukeren har særlige behov.
  • Større sikkerhet: Brukere som f.eks. har dårlig stående balanse får ekstra sikkerhet og trygghet med en elektrisk rullestol som passer til spesifikke behov. Den elektriske rullestolens kjøreegenskaper kan programmeres så brukeren får trygghet og behagelige kjøreopplevelser både hjemme, på arbeidsplassen, i butikker og i trafikken.
  • Bedre sittestilling: Brukeren kan få en komfortabel og ergonomisk avlastende sittestilling, da sete og rygg kan innstilles i forhold til brukerens behov. Sittestillingen kan innstilles manuelt eller elektrisk, avhengig av brukerens funksjonsnedsettelser og behov.
  • Mer komfort og støtte: VELA har et stort og variert utvalg av seteputer og rygger. Det er også mulig å få ekstra polstring av sete, rygg og armlene, f.eks. med mykere skum. Spesielle trykkavlastende seteputer kan gi bedre komfort og lindre eventuelle smerter. Det kan også monteres stillbar og avlastende amputasjonsstøtte på stolen for støtte og bedre balanse.

Færre smerter: Enkel betjening og bruk av kjørestolens el-funksjoner, f.eks. sete tilt, kan hjelpe brukeren med å få skiftende sittestillinger i løpet av en lang dag. Dermed endres trykkfordelingen på brukerens kropp slik at risiko for smerter og trykksår reduseres, og brukeren vil oppleve god komfort ved langvarig bruk.


Kontakt kundeservice eller en salgskonsulent

Vi anbefaler bl.a. følgende stole til mennesker med benamputationer:

VELA Tango E ståstøtteHMS nr. 

VELA Tango El ståstol er en arbeidsstol til brukere som har behov for støtte og sikkerhet i stående stilling, og som samtidig har behov for elektrisk høyderegulering, for eksempel ved manglende krefter i bena.

Læs mere

Dansk design og produksjon

Uendelige tilpasningsmuligheter

Gratis rådgiving av fagspesialister