5 råd om god ergonomi

God ergonomi er svært viktig for personer med funksjonsnedsettelser, siden mange aktiviteter foregår sittende. Det er også viktig for hjelpere og terapeuter med tanke på arbeidsmiljø, for eksempel ved støtte og trening.

  • En ståstol, f.eks. med brems, gir avlastning og stabilisering av stående arbeidsstilling, og gir mulighet for å bytte mellom sittende og stående arbeid.

  • God ergonomi er ikke én bestemt sittestilling. Det er derimot variasjon og bytte mellom ulike arbeidsstillinger i løpet av dagen, for eksempel ved bytte mellom arbeidsstol, hvilestol eller eventuelt kjørestol.

  • Bruk stolens innstillingsmuligheter for sete, rygg og vinkel for å få en variert arbeidsstilling, og bytt gjerne stilling i forhold til arbeidsoppgavene.

  • Sett stolen tett inntil oppgaven, og unngå stillinger der du jobber med foroverbøyd rygg og nakke, eller med lang avstand.

  • Bruk stolens høydeinnstilling slik at du ikke løfter skuldrene og armene mens du jobber. Høydeinnstilling gjør det også lettere for hjelperen ved for eksempel forflytning.

God ergonomi er ikke én bestemt sittestilling. Det er derimot variasjon og bytte mellom ulike arbeidsstillinger i løpet av dagen

Karen Lyng, Ergoterapeut, Master i rehabilitering

anni stryger 

Se VELA arbeidsstoler her  Se VELA ståstoler her

  


Les også

Dansk design og produksjon

Uendelige tilpasningsmuligheter

Gratis rådgiving av fagspesialister