Hjelper/pårørende

Som hjelper eller pårørende til en person med funksjonsnedsettelse kan man oppleve mange uhensiktsmessige arbeidsstillinger. Det er ofte snakk om arbeid i lav høyde, svært tett på personen man hjelper. Her kan man med fordel bruke en liten taburett som er lett å flytte rundt.

Ved arbeidsområder i lav høyde, for eksempel når man hjelper med å ta på sokker eller ved fotpleie, er det viktig for hjelperen å finne en stabil arbeidsstilling uten å belaste ryggen unødig med vridning eller foroverbøyde arbeidsstillinger. 

Ved spisesituasjoner og tannhygiene er det viktig for hjelperen å komme tett på personen som skal hjelpes. Dels for å avlaste sin egen rygg, skuldre og nakke, og samtidig for å oppnå god kontakt og kommunikasjon med personen som skal hjelpes.

Å finne den helt riktige stolen

VELA har stort utvalg av taburetter, slik at hjelpere og pårørende kan finne gode arbeidsstillinger og dermed redusere risikoen for ubehag i for eksempel rygg, nakke og skuldre. Når man som hjelper skal finne den ideelle taburetten, er det viktig å tenke over hvilke høyder man skal arbeide i.

Hvis arbeidsoppgavene for eksempel omfatter hjelp til sokker og sko, bør taburetten være lav. Hvis de omfatter spisesituasjoner med en person i rullestol, er det aktuelt med en litt høyere taburett. Alle taburettene fra VELA kan høydereguleres med gassfjær i flere ulike intervaller fra 36 cm opp til 86 cm.

hjelper wide

Det er viktig å tenke over setets utforming med tanke på brukersituasjonen. Hvis hjelperen har ryggproblemer, kan det være en fordel med en liten ryggstøtte som avlastning.


Valg av hjul må også overveies når man velger stol. Her er det viktig å ta høyde for om taburetten skal kunne bremses eller om hjulene skal rulle lett, for eksempel hvis hjelperen skal bevege seg mellom flere personer ved eksempelvis spisesituasjoner.

Vi anbefaler fx følgende stole, hvis du er hjælper/pårørende til en person med funktionsnedsættelse:

VELA Latin 100HMS nr. 

VELA Latin 100 er en ergonomisk polstret kontorstol med lav rygg, som gir god støtte til korsryggen og fri bevegelighet i rygg, skuldre og armer

Les mere

VELA Samba 400HMS nr. 

VELA Samba 400 med sadelsete, sikrer god ergonomi. Setets utforming fremmer naturlig svai i ryggen og en åpen, aktiv hoftevinkel

Les mere

VELA Samba 500HMS nr. 

VELA Samba 500 er en ekstra godt polstret, klassisk taburett som gir behagelig sittekomfort

Les mere

VELA Samba 530HMS nr. 

VELA Samba 530 er målrettet fotterapi. Setet kan vippes og har et arbeidsområde på fronten

Les mere

Dansk design og produksjon

Uendelige tilpasningsmuligheter

Gratis rådgiving av fagspesialister