Med sin nye VELA-stol kan Conny lage varmmat igjen

”I tiden frem til jeg fikk min nye VELA-stol, brukte jeg så mye energi på å lage mat at jeg ikke orket å spise når maten endelig stod på bordet.”

Layer_02.jpg

Bruger: Conny
Alder: 60 år
Sygdom: Halvsidig lammelse etter en hjerneblødning

For drøye ti år siden fikk Conny levert en VELA Arbeidsstol etter en hjerneblødning som lammet henne i hele venstresiden. Siden hjerneblødningen, har en stor del av livskvaliteten hennes vært direkte forbundet med stolen som hun benytter i hverdagen til mange daglige aktiviteter. Men Conny har ikke lenger krefter til å justere sittehøyden og har heller ikke nok krefter til å skyve seg rundt på stolen.

”Jeg har alltid klart alt selv, og har vært vant til å passe på andre, da jeg har hatt et lite Bed & Breakfast i mange år. Da jeg mistet bevegeligheten i den ene siden, insisterede jeg på at jeg ville gjøre alt selv for å kunne holde meg aktiv – og jeg elsker å lage mat! Jeg klarer mindre nå, og energinivået mitt er også lavere, så jeg lager for eksempel ikke varmmat lenger. Jeg klarer heller ikke det samme som jeg gjorde på kjøkkenet. Så nå lages det kaldmat, som f.eks. rugbrødsmørbrød.”

Siden dette kan skje når funksjonsnivået nedsettes gradvis, så har ikke Conny vært oppmerksom på de nye utfordringene. Hun har i stedet avfunnet seg med situasjonen og tilpasset seg fra dag til dag så godt som hun har kunnet. Hun har derfor ikke kontaktet sin terapeut angående problemene. Hun forteller f.eks.:

”Da jeg ikke lenger hadde krefter til å justere høyden slik at jeg kunne se ned i grytene, så kunne jeg jo bare flytte grytene fra komfyren og lage sausen mens den varme gryten satt mellom føttene mine på gulvet. Men det kan jeg ikke gjøre lenger, da jeg brenner jeg meg alt for ofte på grytene når jeg forsøker å flytte på dem. Så jeg brukte så mye energi på å lage mat at jeg var helt utslitt og ferdig etter matlagingen og ville bare sove!”

Kommunens terapeut, VELAs konsulent og Conny gjør en avtale sammen om at Conny skal prøve en stol med elektrisk høydejustering og brede dobbelthjul. Disse funksjonene skulle kunne hjelpe med å håndtere de utfordringene hun opplever i hverdagen sin.

Conny setter seg i stolen, og merker raskt at dobbelthjulene er midt i blinken. Hun kan kjøre fritt rundt på flisgulvet igen. Det er slutt på å kjøre seg fast!

Når Conny prøver den elektriske høydejusteringen får hun julelys i øynene. Hun kan justere stolen høyt, slik at hun når både overskapene og den øverste hyllen i kjøleskapet, og viktigst av alt kan hun se ned i grytene slik at hun ser hva hun lager. Dessuten kan hun rekke ned til underskap og kan gå/skyve seg rundt i hjemmet når stolen er justert lavt. Dermed kan Conny nå bevege seg rundt på kjøkkenet igjen, og har samtidig blitt mye mer selvstendig.  

Hun kan lage varm mat igjen, for med den elektriske høydejusteringen kan hun røre i grytene og se ned i dem.
De dobbeltgående hjulene gir henne energien som trengs for å kunne bevege seg rundt i hjemmet og være aktiv – med overskudd til å spise den hjemmelagede maten igjen.
Alle justeringsmuligheter har blitt plassert på hennes gode side, slik at hun alltid kan endre på sittestillingen sin i tråd med aktiviteten.

Med disse tre standardløsningene kan Conny igjen lage sin egen varmmat!