Arbeidsstoler øker aktivitet og livskvalitet for eldre på sykehjem

Noe så enkelt som å bytte ut en vanlig stol med en arbeidsstol kan føre til økt aktivitet og økt livskvalitet, og at man blir mer selvhjulpen.

VELA stol ældre plejehjem

Arbeidsstoler på sykehjem

Små omlegginger av hverdagen på et pleiehjem kan ha stor nytteverdi for både beboere og personale. Noe så enkelt som å bytte ut en vanlig stol med en arbeidsstol kan føre til økt aktivitet og økt livskvalitet, og at man blir mer selvhjulpen.

Mange eldre får funksjonsnedsettelser som følge av sykdommer eller et liv med mye slit, noe som gir dem problemer med å utføre hverdagsaktiviteter. De kan kanskje ikke gjøre alt de vil, og slutter derfor med aktiviteter de tidligere har satt pris på. Mange eldre blir mer passive, og det fører til redusert livskvalitet.

Mange eldre får mobilitetsproblemer som fører til at de trenger hjelp til hverdagslige aktiviteter – aktiviteter de tidligere har utført selv. Det kan for eksempel være hjelp til å komme seg ned i og opp fra stolen og sengen, hjelp til å bevege seg rundt, og hjelp til for eksempel måltider.

Små faktorer kan ofte utgjøre en stor forskjell for hver enkelt. Siden arbeidsstolene ble “født” på 1960-tallet har de hjulpet hundretusener av mennesker å takle dagligdagse oppgaver, noe de fleste av oss tar for gitt.

Noen av fordelene ved å bruke arbeidsstoler på pleiehjem er belyst i “Lab X” – et prosjekt der virksomheter utvikler og tester velferdsteknologi sammen med utdannings- og offentlige institusjoner, blant annet University College Nordjylland og sosialhøyskolen SOSU Nord i danske Aalborg, samt Fremtidens Plejehjem i Nørresundby i Danmark.

“eg kan ikke sitte i stolene i fellesarealet. Jeg får så vondt i testiklene. Jeg klarer nesten ikke å gå når jeg sitter i stolene der nede. Og derfor deltar jeg aldri i noe i salen. Fordi det er noen fryktelige stoler der nede. Og der burde vi hatt noen slike arbeidsstoler i stedet for de arkitektstolene eller hva det nå er. Det er noen elendige stoler.
Uttalelse fra beboer på Fremtidens Plejehjem

En lettere hverdag

Stolens høyde kan stilles inn elektrisk, slik at den passer til brukerens aktivitet

Brukeren kan for eksempel sette seg i en ergonomisk god høyde i forhold til spisebordet. Fordi stolen har hjul, kan brukeren enkelt plasseres tett inntil bordet, slik at det er lettere å spise. Stolen har en sentral brems som gir ekstra sikkerhet. Dessuten får brukeren mulighet for sosialt samvær ved bordet, og en eventuell hjelper kan få bedre arbeidsstilling, for eksempel ved hjelp til å spise.

Regulering av stolens høyde kan også gjøre morgentoalettet lettere, ved at en svak beboer kan hjelpes opp til hjelperens høyde slik at arbeidet blir lettere.

Beboeren blir mer mobil og selvhjulpen.

De brede armlenene støtter kroppen og gir en god og trygg sittekomfort – og setets høyde og vinkling fremover gjør det lettere for brukeren å sette seg i og reise seg fra stolen. Beboeren blir dermed mer mobil og selvhjulpen.

Stolens sete og rygg er ergonomisk utformet og polstret, og kan stilles inn etter brukerens behov

Den gode sittekomforten øker motivasjonen til å sitte i stolen og til å få en god sittestilling, slik at brukeren kan delta i flere aktiviteter.

De store hjulene ruller lett, og klarer lave dørterskler og gulvtepper. Skyvebøylen gjør personalets arbeid lettere når brukeren skal flyttes i stolen

Sentralbremsen kan betjenes av brukeren selv, og gir sikkerhet for eksempel ved inn- og utstigning av stolen.

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi fokuserer på deg og dine behov og hvordan du kan få mest mulig ut av din VELA-stol – sammen finner vi den beste løsningen.

Vi snakker av erfaring

Dette innholdet bygger på mer enn 50 års utvikling og erfaring med VELA-stoler, med over 500.000 solgte stoler på verdensbasis. Denne siden er utarbeidet i samarbeid med forfatteren.